Kaplického knihovna..

Kaplického knihovna je projekt, který již delší dobu budí pozornost veřejnosti médii i odborníků. A to zcela logicky, neboť se jistě jedná o budovu pro tuto zemi velmi důležitou.
Kaplického projekt je v poslední době vystaven silné kritice ze strany politiků z tzv. "velké" i z komunální politiky, kteří argumentují její neestetičností a hyzděním panoramatu města Prahy. Vzhled knihovny je jistě neobvyklý, můžeme říci až futuristický. Posuzovat takovouto stavbu je pak velmi náročným úkolem, neboť si musíme uvědomit, že na tuto knihovnu budou shlížet zraky mnohých našich potomků (vyloučíme-li možnost apokalyptického konce civilizace). Koneckonců z historie tu máme i jiné příklady staveb, které byly ve své době považovány za minimálně neestetické, za všechny bych mohl jmenovat např. Eiffelovu věž v Paříži, či nám bližší budovu Národního muzea v Praze na Václavském náměstí. Vidět něco s časovým nadhledem je velice obtížné a člověk se jen stěží může ubráním současným interpretacím a proudům, je to podobné jako vcítit se do myšlení člověka ze starověkého Řecka, či naopak někoho z 23. století. Proto se domnívám, že případné umístění této knihovny a její podobu by neměla rozhodovat široká veřejnost, neboť v této otázce asi není dostatečně vzdělaná. Vycházím totiž z předpokladu, že architektura (i ta moderní) je umění, jehož základům je možno se naučit (byť to asi není lehké). Rozhodnout zde by patrně tedy měl okruh odborníků po případné konzultaci s veřejností, zde je ovšem úskalí v tom, kdo a dle jakého klíče by tyto odborníky do jejich odborné komise vybral. Měli by to být politici, lid? Ne, není to jednoduché...
Já osobně zastávám názor, že Kaplického model knihovny by naši letenskou pláň nikterak nehyzdil. Naopak tato stavba by do našeho hlavního města mohla přilákat potenciální další turisty, kteří vyhledávají na svých cestách zajímavé prvky moderní architektury (kam by tato budova jistě patřila).
Sám toho ale o architektuře vím asi tolik jako o teorii relativity:-). Tedy, tuším, že něco takového existuje, dokázal bych napsat vzorec, ale to je tak zhruba vše.. Právě proto bych raději poslechl názor těch, kteří se podobným věcem věnují takřka po celý život.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)