Jefferson Airplane - Surrealistic Pillow (1967)

Hudba Jefferson Airplane (dále jen JA) je dnes již pokládána takřka za klasiku....a právem! JA byli jednou ze skupin, které svým zvukem definovaly podobu druhé poloviny let šedesátých (co se hudby, kultury týká). Právě deska Surrealistic pillow z roku 1967 je pokládána za jejich nejkvalitnější album.
Co na něm nalezneme? Vše to, co dělá šedesátá léta šedesátými, pohádkové texty o Alence v říši divů, která popijí různé podivné tekutiny..., mnoho barev, radosti, veselí, optimismu a příjemné hudby, která dokáže rozplakat i vyloudit úsměv na tváři. Na tomto albu se rovněž vyskytují největší hity skupiny: Somebody to love a White Rabbit (má oblíbená). Mezi nejvíce procítěné písničky patří emotivní Today, která jistě rozněžní i to nejzatvrzelejší srdce. Album je zakončena svižnější skladbou Plastic Fantastic Lover, na kterou kdysi v Holandsku vesele trsal i Jim Morrison.
Tedy, pokud někdo má rád hudbu šedesátých let, tak je pro něj tato deska takřka povinností, hned vedle záznamu z Woodstocku (kde mimochodem JA rovněž vystupovali). Nicméně, tato skvělá deska se dnes pochopitelě vzhledem ke svému stáří (již 40 let!) obstarává trochu obtížně, ale díkybohu za rapidshare:-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)