Roming (2007)

Předem musím říci, že od Romingu jsem si zprvu sliboval hodně, ale po přečtení a vyslechnutí prvních reakcí na tento Vejdělkův (Účastníci zájezdu) film jsem nabyl chmur, jež se po shlédnutí želbohu potvrdily...
Zápletka filmu je zhruba takováto: Rom Roman (Labuda) (zní to hezky, co?) se spolu se svým synem Jurom a kamarádem Stanom (Polívka) vydávají na dalekou cestu - až na Slovensko - kde se má Romanův syn oženit s Ivetkou, což je romská dívka, jež mu byla před nějakými deseti lety zaslíbena. Jenže, vše se změnilo. Jura studuje v Praze VŠ (bude z něj inženýr, hlásá hrdě otec), má přítelkyni, která jej miluje (nebo snad ne...?) a na romské tradice již mladý Juro tolik nedá... Jeho otec Roman pak představuje typ vykořeněného Roma, bydlí v paneláku, jen vzpomíná na dávné sny a zážitky. Oproti tomu Stano - mimochodem neustále vulgárně mluvící, což je zprvu vtipné, ale pak.... - je Rom žijící typický romský sen bezstarostného, bohémského života. Každá z nich tedy reprezentuje jinou stránku romské osobnosti. Příběh cesty těchto tří se střídavě prolíná ještě s "romským eposem" o neúspěšném romské králi, který je rovněž zprvu velmi zajímavý (tento Rom neumí krást ani tančit, proto musí tajně pracovat), ale v závěru se trochu rozplyne a pro divák se stává asi jen přítěží - byť vizuálně hezky zpracovanou..
Oficiální řazení nám dává film pod škatulku komedie. Jistě, divák se zasměje, např. scénka v kostele při křtinách není špatná, ale celkové vyznění filmu zrovna moc komické není...Velmi podařená scéna je také ta s kontrolou policistů, není vtipná, spíše smutná, nejvíce se mi na ni líbily hezky zobrazené předsudky vůči Romům.
Inu, Roming není vysloveně blbost, ale díky velké mediální propagaci by jistě mnohý divák čekal něco více. To se ale nekoná.
P. S. Ten obrázek nahoře jako by přímo vypadl z reklamy na O2, ne?:-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID