John Steinbeck - Měsíc zapadá

Tak jsem se dostal k četbě Vánočního dárku, neb jsem byl celý rok hodný, takže bylo co čísti.
Steinbecka jistě zná každý člověk, který o sobě může prohlásit, že rád čte (knihy). Jeho "Hrozny hněvu" a "O myších a lidech" patří (právem) mezi světovou klasiku, nicméně další díla tohoto amerického umělce již tak známa nejsou.
Tak to napravme.
Kniha "Měsíc zapadá" byla napsána v roce 1942 a je to na ní trochu znáti. Celý příběh se v podstatě točí okolo městečka, které je velmi rychle obsazeno okupanty, jenž zde zřídí (s významnou dopomocí jednoho do té doby oblíbeného občana městečka) své stanoviště, neboť u městečka se nachází důležitý důl, takže...není co řešit. Velitel okupantů se jmenuje Lanser a je to - narozdíl od svých kolegů - zkušený voják, který ví, že násilí plodí jen další násil, nicméně také je to poslušný příslušník armády a tyto dvě složky se v této postavě během příběhu trochu tlučou... Kniha nemá vyloženě hlavní postavu. V podstatě nám představuje celý důstojnický sbor okupantů a některé významné postavy obyvatel městečka, např. starostu Ordena, jenž v závěru skvěle cituje Sókrata "..jestliže se domníváte, že zabíjením lidí zabráníte, aby vám někdo vyčítal, že zločinně žijete, mýlíte se...".
Na knize mě velmi uchvátil popis nálady ve městečku. Zprvu je obezřetný, obyvatelé se bojí okupantů, ale role se brzy vymění. Sami okupanti zjistí, že role se v podstatě v průběhu času vyměnily. Oni jsou na "cizím hřišti", obklopeni nepřátelsky smýšlejícími lidmi, kteří mohou kdykoli udeřit.. Velmi zajímavá byla také jedna z myšlenek, které Steinbeck vsunul do úst své postavě starosty Ordena, totiž že, okupanté jsou lidé zvyklí jednat pod totalitním režimem, poslouchat nějakého vůdce, kdežto jeho lidé jsou lidé svobodní, kteří vůdce nepotřebují. Právě proto tedy okupanté nemohou uspět se svými represemi, pokud zabijí nějakého údajného vůdce odporu proti nim, tak na jeho místě povstanou další a další. To je vlastnost všech svobodných lidí.
Inu, kniha je poměrně krátká, ale výstižná. Asi jste pochopili, že se mi líbila :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID