Hudba a hudba

Víte, je hudba, která je inspirativní - do jisté míry objevná - originální a hlavně - nápaditá. A pak je hudba, která jen z té výše jmenované těží.
Včera jsem byl na návštěvě u svých známých a byl jsem svědkem promítání hudebních videí jednoho nejmenovaného českého zpěváka, jehož přijmení zní Kotvald. Většina klipů pocházela z doby osmdesátých let a pan Petr, tedy pardon, pan Kotvald, tam vesele rozhýbával své taneční kreace. Co mě velmi zaujalo byl jeho účes a i celková image kterou prezentoval na kocertech. Jakoby chvílemi vypadl z oka Depeche Mode. Dokonce i ta hudba byla poněkud podobná. Depeche Mode byli pochopitelně v době osmdesátek nesmírně populární, takže je logické, že jejich tvorba měla velký vliv na celou hudební scénu, nicméně vidět pana Kotvalda zpívajícího své novoromantické songy na elektronickém podkladě a jaksi (promiňte mi to slovo) znásilňujícího nebohé Depeche Mode se mi moc nelíbilo. Jsou prostě lidé, kteří razí cestu (často se jim i leckdo vysmívá) a lidé, kteří pak touto cestou v poklidu jdou. Je ale smutné, že veřejnost leckdy zná a oceňuje ty jedince spíše z výše jmenované druhé kategorie. Kdopak z fanoušků dnešní elektronické hudby si vzpomene na dávné Kraftwerk?
Včerejší příklad byl pro mě dosti výstižný, ti lidé sice o Depeche Mode cosi málo věděli, ale jejich hudbu by si asi nepustili. Proč také? Vždyť pan Kotvald jim nabízí (respektive nabízel, dnes už totiž frčí jiné trendy) něco žánrově velmi podobného (byť horší kvality) a navíc v češtině! Považte!
Jsou lidé, kteří razí cesty a jsou lidé, kterým bych asi při nejlepší vůli nemohl říci jinak než "pijavice". Jedná se o jedince, kteří se snaží nasávat nastávající hudební trendy a pak je - i často násilně - aplikují na svoji vlastní tvorbu. Byla to slavná Cher, která pro jednu svoji skladbu použila beat od francouzských Daft Punk a byla to rovněž i ještě slavnější Madonna, jejíž mnohé věci by bez vlivu stejné skupiny nejspíše nikdy nevznikily. Pak se u těchto "umělců" hovoří o jakémsi "vývoji", ale není to vývoj skutečný, jen to jen okopírování tendencí celkového hudebního vývoje, tedy, není to nic, co by vycházelo z těch lidí samotných.
Nechci nikoho moc urážet, chápu, že jsou prostě vizionáří (chcete-li géniové), kteří vždy vše posouvají a další "jen" jdou v jejich stopách, to je jasné, vadí mi ale, když ti - navíc ti nekvalitní z nich - následovníci jsou slavnější, známější než "pionýři" této cesty. To je rozhodně škoda.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)