Tillsammans (Společně)

Švedský film je pro českého kinomola velkou neznámou, což je jistě škoda. Z nové švédské kinematografie jsem měl možnost (pokud si pamatuji) vidět jen dva snímky. Shodou okolností byly oba dílem režiséra jménem Lukas Moodysson. Již v jeho debutu "Fucking Amal" je dobře zachycena látka, kterou se zaobírá ve filmu Tillsammans (český doslovný překlad: Společně). Jedná se o lidské vztahy, hlavně zaměřeno na vztahy partnerské, které vždy nemusí být pouze heterosexuální.
Ve filmu Společně nám autor předkládá dobu roku 1975, kdy mladá Elizabeth opouští svého nešťastného a zoufalého manžela (viz foto výše) i s dětmi, neboť se opovážil na ni vztáhnout ruku. Nemá moc kam jít, proto nepohrdne nabídkou svého bratra Gorana (předem se omlouvám za přepis švédských jmen). Jenže, Goran nežije sám, bydlí v komunitě, která se nazývá Tillsammans v domě s dalšími cca 5 lidmi různého pohlaví a různé sexuální orientace. Tato skupina otevřeně hlásá levicové myšlenky a hlásí se rovněž k ideám hippies, příchod Elizabeth s dětmi však chod komunity trochu naruší... Film zároveň sleduje i linii opuštěného otce, jeho boj s alkoholem a pokusy o urovnání rodinných poměrů.
Vynikající tu jsou zejména herecké výkony, což platí i pro dětské představitele rolí. Zajímavě je tu zpracován přístup k lásce (nejenom k té milenecké) a také radost ze životě, oproštění se od zažitých stereotypů (což je hezky vidět na příkladu filmových sousedů). Zajímavá je i hudba, např. ABBA.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID