Ladytron Light & Magic (2002)

Ladytron je zajímavý hudební počin, který je nejčastěji spojován s Liverpoolem, ač jedna členka skupiny pochází až z dalekého Bulharska. Deska Light & Magic z roku 2002 žánrově spadá pod electroclash a je v pořadí deskou druhou (podle kuloárních informací se prý už kutí deska čtvrtá). Na albu je také patrný silný příklon k elektronické taneční scéně, také album zní asi nejvíce "electroclashově" z celé tvorby Ladytron.
Jejich zvuk je takový studený, odcizený a zároveň velice krásný i křehký. Při poslechu se sice člověk musí občas podívat na obal alba, aby se ujistil, že nahrávky nejsou někdy z osmdesátých let, ale moc takových chvil asi nenastane, neboť deska dokáže pohltit. Ano, celý electroclash je v podstatě takové retro, ale retro velmi nápadité a pro elektronickou taneční hudbu jistě znamená trochu "svěžího vzduchu". Tedy, pokud se vám líbily desky Kraftwerk, máte rádi Depeche Mode a od hudebních interpretů požadujete trochu vkusu a stylové úrovně (žádné strakaté košile a roztrhané jeans se nekonají), tak tato hudba je pro vás. A navíc....tento hudební styl je teď prý velice "in" :-).
Kdo nám ale Ladytron vlastně tvoří? Základem skupiny jsou dvě dámy (viz obal desky) Helen Marnie (zpěv) a Mira Aroyo (to je ta dáma z Bulharska).
Celá deska má něco málo přes hodinu čistého času (což rozhodně není málo) a obsahuje 15 skladeb (UK release má ještě o jednu více). Mezi mé nejoblíbenější bych zařadil: Blue jeans (která mi snad jako jediná přišla trochu veselá), Re agents (se skvělým základním hudebním motivem) a skladba shodující se s názvem celé desky, tedy Light & Magic, ve které sice nasloucháte Heleninu zpěvu, ale ten se k vám dere velmi obtížně a je hodně podkreslen elektronickými ruchy, což vyvolává zajímavou atmosféru, jakoby tajemně zahalenou do elektro vibrací...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)