Mašínové - vrazi nebo hrdinové?

Bratři Mašínové, lidé, kteří svými skutky i po padesáti letech stále obrazně řečeno hýbou děním v naší malé republice. Co člověk, to názor na jejich počínání. Já zde přidám svůj osobní pohled na činy, jež je proslavily.
Jablko nepadá daleko od stromu, toto rčení platí v případě bří. Mašínů dvojnásob. Jejich otec - Josef Mašín, jeden z pověstných Tí králů našeho domácího odboje - byl znám pro své odhodlání a odvahu, se kterou slavil úspěchy jednak na polích 1. sv. války, tak i v boji proti nacistickým okupantům. On i jeho synové jsou bezesporu osoby velmi odvážné, schopné i nejvyšší oběti - svého života. V jejich duších je archetyp (jakkoli toto slovo nemám zrovna v oblibě) asyrského bojovníka - trochu přeháním, vím - který jedná podle hlasu svého srdce (jistě, naslouchat svému srdci bez předchozí konzultace s šedou kůrou mozkovou bývá leckdy ošidné). A byl to právě hlas srdce, jež velel bratřím k útěku z ČSR, k čemuž bezesporu přispěla i jistě negativní zkušenost z komunistického vězení, kam byli oba hoši na nějaký čas umístěni. Srdce člověka, milujícího demokracii a nenávidícího totalitu, nemůže vydržet podmínky v ČSR padesátých let. Roku 1953 Ctirad a Josef (spolu s M. Paumer a později chycenými a popravenými Janatou a Švédou) prchají pryč, na západ. Útěk pochopitelně neprobíhá hladce, během něho skupina zabije šest lidí, což má za následek to, že dnes je mnozí považují za vrahy. A co já? Nevím....Otázka: vrazi X hrdinové není podle mě správně položena. Ani vrazi, ale ani hrdinové. Neboť, podle mého názoru, záleží na povaze člověka, který jejich činy soudí.
Pro lidi, kteří preferují otevřené vystoupení proti nespravedlnosti, mají odvahu a vůli jsou bří. Mašínové patrně hrdinové. Pro jiné lidi, kteří volí cestu odporu v mezích možností, popř. přizpůsobení se, budou tito lidé pravděpodobně jen vrazi.
A máme vůbec my právo soudit jejich činy? Jak bychom se zachovali my v situaci po komunistickém převzetí moci? Volili bychom cestu odporu v mezích možností, či odporu otevřeného (rovnající se sebevraždě nebo nutnosti utéci) boje, či bychom se podíleli na zločinech tehdejšího totalitního režimu?
P. S. Dnešní společnost vzrušila informace, že M. Topolánek udělil břím. Mašínům čestnou plaketu v USA. Nesmíme ale zapomínat i na to, že podobně honosného vyznamenání se jim dostalo už jednou - v roce 1945 je president E. Beneš odměnil medailí za chrabrost.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID