Once (2007)

Film Once jest hitem filmové sezóny. Pozitivní kritiky na něj doslova vyrážejí z per renomovaných odborníků a kritiky negativní se skromně krčí v koutcích. Nějaký čas jsem se tomuto filmu raději vyhýbal a chtěl si počkat na jeho shlédnutí do momentu, kdy - s trochou nadsázky - Once-mánie utichne. Nemám ve zvyku chodit na premiéry filmů, neboť člověk bývá často pod vlivem toho, jak moc se o filmu mluví, píše, atd..
Tak tedy, film Once je příběhově prostinký a neoriginální jako máloco, závidět mu mohou zápletku snad jen erotické snímky. To, co drží film nad vodou jsou jednak přirozené herecké výkony, jež ale spíše než ze snahy o autentičnost pramení z toho, že se v drtivé většině jedná o neherce, či herce debutanty. Druhým pozitivním aspektem díla Once je hudba, která jej neodmyslitelně doprovází (něco jako svíčková a smetana) a bez níž by film nikdy nevznikl. Musím přiznat, že hudba z filmu není můj "cup of tea", ale je celkem líbivá a poslouchatelná. To samo o osbě ale na pořádný snímek nestačí. Bohužel - krom výše zmiňovaných špatných hereckých výkonů a zápletky - film podle mého názoru srážejí místy velmi podivné dialogy a celková naivita.
Inu, domnívám se - i když pochopitelně se mohu mýlit - že Once se do filmové historie nezapíše, rozhodně se z něj nestane "nejvýznamnější hudební film generace" - jak hlásá reklama. Mám dojem, že dnešní generace holduje trochu jiné hudbě..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)