The Hidden fortress (Tři zločinci ve skryté pevnosti)

Mistrovský kousek režiséra Akira Kurosawy. Film, z něhož čerpal G. Lucas při tvorbě Hvězdných válek, nás přivádí do občanské války, kde je poražen rod Akizuki. Hlavní postavy jsou dva rolníci, jež se z války vracejí (s prázdnou) domů - Tahei a Makataši (za přesnost jmen neručím). Jsou to prostí človíčci, jejichž jedinou motivací je zisk, peníze. Hamižnost sama. Tato dvojice čistě náhodou objeví skryté zlato a narazí na poslední výspu rodu Akizuki - skrytou pevnost, kde je generál Rokurota Makabe (v podání dvorního Kurosawova herce Mifuneho) a později i mladičká princezna Juki. V tomto složení - a s pomocí zlata - se pokusí obnovit zašlou slávu rodu Akizuki.
Film právem patří ke klenotům světové kinematografie. Zajímavé herecké výkony (byť pro člověka 21. století místy úsměvné) a pěkné skloubení hudby s dějem činí film - i přes jeho délku - a také díky příběhu - zajímavým a poutavým.

G. Lucas se právě zde inspiroval vyprávěcím postupem Kurosawy. Skrze bezvýznamné postavy zavede diváky do děje komplikovaného konfliktu a díky nim je seznámí s hlavními aktéry těchto událostí. Netřeba dodávat, že film se mi líbil a mohu jej každému doporučit. Výhodou je i cena, neboť se dá pořídit v Levných knihách za vynikajících 29kč...
Našel bych tu jistě i určitá negativa... Např. herečka představující princeznu Juki měla příšerný hlas a tak
jsem byl - podobně jako jeden recenzent z csfd.cz - rád za to, že valnou část filmu byla němá :-D. Navíc
některé souboje postav vypadají dnes trochu směšně...
Hlavní klad filmu je ovšem podle mě jednak ve způsobu vyprávění (viz inspirace Lucase) a také v perfektně zrežírovaných scénách. Nemohu zapomenout na okamžik (pozor! spoiler!), když se k hlavním hrdinům přidal generál jejich protivníka (takový človíček s jizvou na tváři) za zpěvu písně, kterou předtím slyšel od princezny... Velmi kvalitně tu je také dána do protikladu lidská hrdost, odvaha, kterou ztvárňuje především Rokurota Makabe (věrný to služebník princezny) a morální ubohost obou rolníků (Tahei a Makataši).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)