Lilja 4-ever

Lilja 4-ever je dalším z úžasných snímků švédského filmového génia L. Moodyssona. V tomto svém díle divákovi představuje truchný obraz jedné postsovětské země a života v ní. Lilja je 16ti letá dívka, kterou opustí její matka (odjíždí do USA) a mladou slečnu svěří do péče tety, která však první co udělá je to, že nebohou Lilju vyžene z bytu do jakéhosi skromnějšího obydlí. Od tohoto momentu se počíná postupný pád Liljy, který přes místy velmi děsuplné eskapády končí dramatickým závěrem... Každé další rozhodnutí, jež Lilja učiní vede jen a pouze ke zhoršení její situace. Zdá se, že z ponurého života není úniku (v tomto momentě jsem si rovzpomenul na Tanec v temnotách Larse von Triera).
Film je velmi realisticky natočen. K celkové dobré atmosféře hodně napomáhá i prostředí zdevastovaných paneláků na post-sovětském sídlišti. Musím přiznat, že po shlédnutí tohoto snímku jsem nešel spát s "lehkou hlavou"...
Oproti svým předešlým dílům (Fucking Amal, Společně) L. Moodysson notně přitvrdil, což je patrné již od prvních vteřin filmu, kdy se nám rozezní němečtí Rammstein (jaký to rozdíl oproti filmu Společně, kde zní ABBA). Nesmím ještě zapomenout na vynikající herecké výkony, které jen podtrhují působivost filmu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)