P. K. Dick - Svět, který stvořil Jones

P. K. Dick patří mezi mé oblíbené spisovatele (již jsem zde něco psal o jeho slavné knize Ubik), takže když mé oči spatřily na prodejním pultě knihu "Svět, který stvořil Jones" ve výprodeji...., tak jsem neváhal.
Ano, tato kniha není tak dobrá jako Ubik, ale když přihlédneme k tomu, že se v podstatě jedná teprve - v pořadí - o druhou Dickovu knihu, tak to zase tolik nevadí. Kniha nemá vysloveně hlavního hrdinu, postav, jež se dají jakožto hlavní označit, je několik. Jednou z nich je i Jones.. Člověk nevalné vizáže s mastnými vlasy, hubeným tělíčkem a velkými brýlemi (něco jako student jaderné fyziky). Nebyl by ničím moc zvláštním až na jednu drobnou maličkost - umí předvídat budoucnost. Ne sice do detailů přesně (nepoví vám např. jak se bude jmenovat vaše dítě), ale zná všechny významné světové události, a to na rok dopředu (jakoby jste si otevřeli noviny s datem příštího roku). Tato schopnost se dá využít, obzvláště žijete-li ve světě, kterému vládne učení relativismu.
Kniha rozhodně není špatná, zápletku má zajímavou, jen...od Dicka jsem tak nějak čekal trochu více šokujících zvratů. Je vidět, že se ke svému stylu psaní musel teprve během let pomalu "propsat". Základní myšlenkou, kterou se kniha zaobírá, je konflikt determinismu a svobodné vůle člověka. Problematika je tu však načrtnuta je zevrtubně a dále se nerozvíjí. Postavy danost osudu poměrně brzy akceptují jako skutečnost a nepokoušejí se s tím něco dělat, což mi poněkud vadilo. S takovýmto tématem, látkou by šlo pracovat o poznání lépe, nicméně i tato Dickova kniha se mi četla velice dobře, takřka jedním dechem. Ovšem pro jedince, kteří dosud nebyli poznamenáni Dickovým literárním duchem a zatoužili si od něj něco načíst bych raději doporučil již výše zmiňovaný Ubik nebo ještě lépe "Temný obraz" (a scanner darkly).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)