Control (2007)

Na fillm Control jsem se těšil od okamžiku, kdy jsem zaslechl zvěsti, že se něco podobného bude točit. Jsou totiž filmy, které si zamilujte aniž byste z nich dosud viděli pouhé okénko...
Control pojednává o hudební skupině Joy Division (o níž jsem již cosi psal zde), která podle mě svým projevem a mrazivou atmosférou písniček do jisté míry změnila hudební svět.
To, že símek je o skupině Joy Divison však platí jen tak z poloviny. Krom zpěváka skupiny Iana Curtise se zde zbytek členů vyskytuje spíše sporadicky, v epizodních rolích a také - samozřejmě - na koncertních vystoupeních. Z filmu se tak stává spíše jakási biografie samotného Iana Curtise, což pochopitelně nemusí být na škodu. Stejně jako film The Doors povícero rekapituluje život Jima, tak to samé činí i Control s Ianem.
Skupina Joy Division se již objevila v jednom filmu. Jednalo se o Nonstop party, jejíž vyznění však často bylo v humorné rovině. Humor se naopak ve filmu Control vůbec nevyskytuje. Celá atmosféra snímku by se dalo popsat jako velmi syrová, depresivní, mrazivá. Stejně tak jako samotná hudba skupiny. To vše podtrhuje ještě skvělá - černobílá, což je z obrázků jistě patrné - kamera. Pokud mohu se svými znalostmi o skupině soudit, tak informace v Controlu podané jsou velmi přesné a věrohodné. To samé by se dalo říci i o fyzické podobě členů skupiny. Režisér Anton Corbijn (mimochodem úspěšný klipový režisér, toto je však jeho debut na poli "celovečerňáků") zde odvedl skvělou práci a je zcela patrné, že je (či spíše byl) velkým fanouškem skupiny. Velmi věrohodně a přesvědčivě jsou ztvárněny koncerty skupiny, kterých je ve filmu poměrně dost, ale s blížícím se koncem filmu se ze snímku pozvolna - z pochopitelných důvodů Ianových obtíží - vytrácejí. V souvislosti s koncerty je nutno i ocenit, že většinu hudebních vložek hrají sami herci na nástroje. Nejedná se tedy o "playback", který by se však u filmu dal jistě ještě pochopit.
Osou snímku jsou dvě věci v Ianově životě. Tou první jsou ženy (jak typické pro mladé muže) a tou druhou je želbohu Ianova choroba. Vzájemné prolínání nemoci s nemožností rozhodnout se, zda žít s ženou svého srdce, či s ženou se kterou Iana pojí manželský svazek a potomek, vedou do spirály depresí a zármutku, který se dokázal silně odrazit na hudbě Joy Division (např. skladba Love will tear us apart).
Film Control je typickým životopisným příběhem se všemi klady i zápory, jež k těmto snímkům náleží. Pro fanoušky a zasvěcené se jedná o prvotřídní záležitost, ale pro neznalé této hudby to může být film poněkud zmatený a nicneříkající. Inu...o důvod víc proč do temného světa Joy Division vstoupit...ale pozor..veselá cesta to rozhodně nebude.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID