Erlend Oye - Unrest (2003)

Jsou hudební desky, jež se člověku prostě zaryjí do šedé kůry mozkové a nenechají se jen tak vyhnat ven. I čas je na ně krátký, a to je moc dobře.
O desce Unrest jsem se dozvěděl krátce po jejím vydání v roce 2003, nicméně k poslechu se dostal až o několik let později, ale lépe později než nikdy. Album Unrest je dílem norského muzikanta z Bergenu Erlenda Oye (jehož jméno je pro mě takřka nevyslovitelné), kterého bude širší veřejnost spíše znát z jiných projektů. Např. tvoří podstatnou část folk popové skupiny Kings of convenience a také pomáhal Royksopp s nějakými vokály (mám dojem, že se jednalo o krásnou skladbu s názvem Remind me). Jak vidno, Erlend není na poli hudby žádný začátečník (to podtrhuje i jeho současný projekt, kdy obráží svět s kytarovou kapelou).
Deska Unrest se nese na vlně pomalých rytmů, které pevně řídí Erlendův hlas. Akustických nástrojů na desce mnoho neuslyšíte, povětšinou se totiž jedná jen o elektronické zvuky. Kdybych měl desku nějak žánrově zařadit, asi bych vytáhl omšelé škatulky s nápisy electro - downtempo - pop. Nicméně Erlendovo album rozhodně není nějak "vykradačské", ale poměrně svěží a nebál bych se říci, že i originální. V souvislosti s touto deskou jsem zaslechl i slovní spojení "inteligentní pop", inu...proč ne.
Vybrat nejlepší skladby z alba je věc neskutečně těžká, ale když už, tak bych rozhodně hlasoval pro "The Athlete" a následnou "A While Ago And Recently", která má úžasný hudební podkres. Celkově za možná největší klad desky považuji to, že s každým dalším poslechem si člověk oblíbí jinou skladbu. Deska tedy vydrží dlouho a jen tak se neoposlouchá, což je v dnešní době velké plus.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)