Libor rád retro...

Poslední dobou (vlastně už docela dlouhou dobu) zjišťuji, že nacházím silné zalíbení ve starých věcech. Těžko říci, z čeho pramení. Pokud si něco oblíbím, tak již většinou nepátrám po důvodu "proč". Líbí se mi i hudba, jež v sobě nese prvky retra (Retra), filmy, v nichž jsou tyto aspekty dotaženy pokud možno k dokonalosti. Retro v sobě nese určitou nostalgii....vášeň pro staré časy, které už jsou nenávratně pryč a vrátit se mohou jen jako zábava velmi zvláštního "střihu", v limitovaných edicích.
Retro nikdy není přesně to, co skutečně bylo známé, populární v šedesátých, sedmdesátých i jiných letech. Vždy to má pouze v mnoha ohledech určitou podobu, ale jinak je dnešní retro vždy výsledkem jakéhosi kompromisu dřívějšího designu s moderními motivy. Ale možná právě to dává retru tu výslednou, pro mě velmi zajímavou podobu. Hezky se to projevuje např. v hudbě skupiny Kraftwerk, jejíž členové se vědomě stylizovali do doby nějakých čtyřicátých let a jejich hudba byla zároveň něčím neskutečně nadčasovým.
Retro jsou pro mě i staré televizní pořady, jež jsem sledoval jako malý chlapec. Ty pořady byly dosti rozdílné od dnešní televizní produkce pro děti (a mládež). Pamatuji se na skvělého Čáryfuka, Dobrodruhy z vesmíru, či pořady jako Vega a Magion.....
Vrátit se - aspoň na moment - do minulosti podle mnohých fyziků nelze. Pomoci retro věcí, kterými se můžeme obklobit to možné je.
Tak vzhůru do minulosti :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID