Portishead - Third (2008)

Skupina Portishead patří podle mého názoru mezi nejkvalitnější hudební počiny minimálně co se jejich žánru (trip-hop?) týká.... Poslední deska toto tvrzení jen potvrzuje..
Mohu s klidným svědomím napsat, že za posledních několik týdnů (měsíců?) mě žádná jiná deska natolik neuchvátila, jako právě album Third. Jistě, líbila se mi alba Robots in Disguise i synth popových Ladytron, ale stále tomu něco chybělo. Hudba Portishead na této desce má "šťávu", člověk se k ní sice musí prokousati poněkud strnitou cestou, ale hudba se mu za to štědře odvděčí...tedy, pokud jí dá šanci....
Portishead zaujali již v roce 1994 svým debutem Dummy, který následovalo další album s prozaickým názvem - Portishead - z roku 1997. Na tuto novou desku tedy fanoušci museli čekat neskutečně dlouhých jedenáct let! Jakousi symbolikou pak může být i to, že album Third obsahuje celkem jedenáct skladeb... Portishead mají v zásadě svůj styl stále stejný, jsou poznatelní, jen tato deska se lehce odlišuje - přeci jen 11 let je 11 let - a to tím, že na mě osobně působí více temně elektronicky, což však celkovému vyznění tvorby Portishead jen přidává na atmosféře. Jsou to v podstatě stále ti staří dobří Portishead s nezapomenutelným zpěvem Beth Gibbons a pomalými melodiemi, jež se vinou stejně ladně jako letní procházka rozkvetlou alejí..
Jsou tu pochopitelně i výjimky, např. skladba We carry on je poměrně svižná (na Portishead vskutku nezvyklé). Mezi nejlepší počiny této desky bych dále zařadil "Machine gun" a "Small". Nuže... zkuste si Portishead s jejich novým albem poslechnout. Doporučuje 5 z 5 Liborů:-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID