Alamo thirteen days to glory (Alamo třináct dní ke slávě) 1987

Bitva u Alama je významnou kapitolou dějin USA. Tyto "americké thermopyly" se do jisté míry staly určitým symbolem obecného odporu proti veliké přesile. Není tedy nijak pozoruhodné, že události neunikly bystrému oku filmových štábů. Tuším, že první filmová verze Alama je ještě černobílá a němá. Alamo se dostalo i na plátna IMAXu (u nás se tento snímek ale nevysílal). Mezi filmovými fanoušky bude asi nejpopulárnější verze poslední, pocházející z roku 2004 a snažící se o pokud možno reálné zachycení událostí, a verze z roku 1960, která je hrdinsky přehnaná (režisérem i hercem je John Wayne...považte!).
Verze, jež je mně osobně nejblíže, je z roku 1987 a v našich končinách je takřka neznámá. To hned z několika důvodů. Jednak se jedná pouze o televizní film a druhak...(což s tím souvisí) byl uveden - pokud vím - pouze jednou někdy v roce 1996 na tv Nova kdesi v dopoledním programu... Naštěstí se mi tento takřka tříhodinový snímek podařilo zachytit na vhs a dnes...s postupující technikou a obětavostí několika lidí mám i vhs přepis na dvd. Kvalita obrazu sice nic moc.., ale Libor rozhodně není zhýčkaný filmový divák.
Film se natáčel v prostorách, jež byly vybudovány pro Waynův snímek z roku 1960. Dokonce mám takové důvodné podezření, že tento film - jistě z důvodů finančních úspor - některé scény doslova přijal ze svého "staršího bratříčka".
Pozorný český divák zde může mezi herci nalézt i malé překvapení, neboť se v tomto díle objevuje v malé roli jednoho mexického velitele Jan Tříska. Známými jmény film z pochopitelných důvodů nikterak nehýří. Za zmínku ale určitě stojí v tomto filmu velmi charismatický A. Baldwin (v roli Travise). Velmi bych pochválil i hudební doprovod, který mi i po těch letech poměrně utkvěl v paměti.
Film má bezesporu i určité mouchy.. Tou asi největší je hrozný český dabing, kdy všechny postavy (a že jich tam je!!!) namlouvá dohromady asi tak 10 herců (a to jim možná i fandím). Některé scény navíc ani neodpovídají dobovým faktům. Tak například poručík Travis při finálním boji vesele mává šavličkou v jedné a pistolí v druhé ruce (a to ani nezmiňuji, že se jedná o zbraň, která se musí nabíjet a on s ní přitom střílá div ne jako z automatu:-)), ačkoli je známo, že při tomto střetu držel v ruce cosi jako brokovnici. Jinak je film ale bezesporu daleko, daleko historicky věrohodnější než Waynova verze z roku 1960, což se projevuje i v tom, že část filmu je věnováná i mexické straně a nesnaží se protivníka jednoznačně odsoudit.
O ději se asi nemá moc velký smysl rozepisovat, neboť se jedná o historickou rekonstrukci, jež na mě ale silně ve své době zapůsobila a i teď - když jsem si ji pustil z dvd - mě velmi zaujala. Rád bych film doporučil, ale vzhledem k tomu, že je v našich podmínkách v podstatě nesehnatelný...., tak to moc dobře nejde.
"Remember Alamo!"

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)