Anna Ternheim - Halfway To Fivepoints (2008)

Jméno této půvabné dámy se Švédska vám patrně asi nic říkat nebude. Já jsem na tom byl donedávna zcela stejně...
Anna (ročník 1978) je velmi populární - řekněme - "písničkářka" (i když toto označení je jistě do velké míry nepřesné) ve Švédsku, kde dokonce obdržela několik vskutku prestižních cen (např. "Best Female Artist, Best Lyricist and Best Songwriter of 2005"). V našich luzích a hájích to však želbohu velkou odezvu nenalezlo..., tak snad teď.
Deska Halfway to Fivepoints (dále jen HTF) je její v pořadí již třetím albem. Žánrově se jedná o určitou kombinaci popu s "písničkářstvím" (vím, hrozný termín) dám typu Norah Jones, či Sheryl Crow. Anna má dar úžasného hlasu a ve svých skladbách jej nechává naplno prodat. Často se tu také vyskytují různé podpůrné nástroje - krom obligátní kytárky- např. piano, bicí, či různé elektronické "ruchy", které však albu dodávají jen svěžest a určitý dojem progresivity (dá-li se o něčem takovém vůbec ve vodách tohoto žánru hovořit).
Není asi třeba zdůrazňovat, že skladby na tomto albu (které je zároveň jejím debutem pro USA) se linou v pomalých tónech, při kterých se často přistihnete při touze zavřít oči a oddávat se sladkému broukání tónů, jež Anna vypouští na svět ze svého hrdla. Pokud se k jejímu hlasu ještě přidá mužský protějšek, jako např. ve skladbě "Lovers Dream" (jedná se konkrétně o muže s - pro nás - dosti krkolomným jménem Fyfe Dangerfield), tak to vytváří takřka dokonalou harmonii. Abych ale jen nechválil.., na první poslech se mi deska nejevila nijak extra zajímavá, říkal jsem si, že se jedná jen o "další dámu s kytarou". Anna Ternheim a její hudba však potřebují trochu času a trpělivosti, pak se vám bohatě odmění. Mezi nejvydařenější skladby na tomto albu bych zařadil již výše zmiňovanou "Lovers Dream", či dále "Today Is A Good Day"(která mi pořád něco připomíná, jen si stále nemohu vzpomenouti co...) nebo "You Mean Nothing To Me Anymore". Jak už to u takové hudby bývá, tak velmi důležité jsou i texty. Zde se povětšinou točí kolem lásky a věcí s ní spojených, ale rozhodně stojí za to si je poslechnout, přiznám se, ne všemu jsem rozuměl (přestože Anna zpívá díkybohu anglicky, to by mě docela zajímalo, zda jí někdo v její rodné zemi vyčítá, že "zrazuje" domácí jazyk na úkor "cizácké angliny", jak se to někdy děje u nás).
Anna Ternheim - Halfway to fivepoints (2008). Švédsko
1. Girl Laying Down
2. Bridges
3. Today Is A Good Day
4. Little Lies
5. Such A Lonely Soul
6. To Be Gone
7. No Subtle Men
8. Lovers Dream (feat. Fyfe Dangerfield)
9. The Ones They Blame
10. You Mean Nothing To Me Anymore
11. Black Widow
12. Halfway To Fivepoints

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)