Battle for Haditha (2007)

český název: Odsouzeni k boji. Velká Británie 97 minut.
Film Battle for Haditha se odehrává v Iráku v roce 2005 a má zprvu podobu jakéhosi pseudo-dokumentu, což jen podbarvuje notně roztřesená kamera a styl obrazu. V podstatě se však jedná o klasický film, který je ale točen dokumentárními prostředky tak, aby v divákovi vyvolal autentické zážitky, což se mu bezesporu velmi daří. Celý námět filmu čerpá z konfliktu, který vznikl, když skupinka teroristů provedla atentát na obrněný vůz vojáků USA, jednoho vojáka zabila a další 2 zranila. Tato akce vyvolala sílící touhu po odvetě ze strany Američanů, jejíž následkem bylo několik mrtvých Iráčanů, který se nacházeli pobíže místa útoku. Jenže...akce vyvolává reakci a násilí zase další násilí...
Díky solidnímu zpracování máte při sledování tohoto snímku skutečně realistický zážitek. Celá situace je navíc brána z pohledu více stran, jak amerických vojáků, civilistů a v neposlední řadě i teroristů z Al - Kaidy. Byť se film často staví do silně protiamerické polohy, tak bych jej za takový asi neoznačil. Není to žádné moderní kopání do USA ve stylu M. Moora. Motivace vojáků, jež nakonec vede k masakru, tu je dobře znázorněna. Kdo z nás by mohl stoprocentně říci, že by se choval jinak, kdyby okolo sebe viděl své mrtvé kamarády? A kdo naopak, po zabití celé své rodiny by nebyl ochoten vzít do ruky AK47 a jít se pomstvím "krutým přivandrovalcům z USA"?
Nemám moc rád přirovnávání USA a jejího působení k nacistickému Německu a jeho vztahu k okupovaným zemím. Je to přirovnání násilné a demagogické. USA přes to vše - viz. např. politováníhodný konflikt v Hadithě - zůstávají demokratickou zemí. Důkazem toho je, že o incidentu se mluvilo v americké veřejnosti (Times, L.A. Times) a byl prošetřován, což by se bezesporu v nacistickém Německu nestalo.
Ale zpátky k tématu, Battle for Haditha není film na poklidné nedělní odpoledne s rodinou. Je to film značně znepokujijící, jež nám ukazuje, co vše dokáže strach, nenávist a jednání v afektu. Ocenil bych tu i přesvědčivé herecké výkony a snahu o reálné popsání situace (jak mohu ze svých skromných znalostí jen posoudit).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)