Duna (Dune) 1984

Duna - 1984 (177 minut). Režie: David Lynch. Hrají: Kyle McLachlan, Sean Young, Sting, Max von Sydow, Richard Jordan, José Ferrer, Jack Nance,......
Tak tedy, abych byl spravedlivý, Dunu mám rád. Četl jsem knihu od Franka Herberta, hrál několik počítačových her s touto tematiku, ale tento film mi pořád tak nějak unikal...., což je bezesporu škoda, neboť patřím mezi Lynchovy skalní fanoušky (ať si každý říká co chce, ale Twin Peaks je nejlepší seriál všech dob).
Jakoby však silná literární předloha Lynchovy dosti svazovala ruce. Ono to bude možná v samotné podstatě Herbertovy Duny. Jedná se o příběh s velkým množstvím postav, hlubokým dějem (který obsahuje množství zdánlivě nedůležitých jedinců, dějů, atd..), který se obecně jen velmi těžko může převádět na filmové plátno do podoby celovečerního filmu. Však také De Laurentis na tomto sci-fi počinu notně prodělal.. Daleko lepší pro tento druh látky (krom knihy, pochopitelně) je např. televizní seriál, kde lze díky rozsáhlosti lépe postihnout všechny aspekty děje. Leč jsou to právě celovečerní filmy, které hrají prim (i když fanoušci Lost by mohli klásti názorový odpor).
Lynch svoji genialitu však nezapře. Ta se nejvíce projevuje ve vizuálním zpracování snímku. Kostýmy jsou udělány fantasticky, stejně tak jako návrhy podoby písečných červů, či různých přístrojů a vesmírných lodí. Není jistě náhodou, že takřka všechny pozdější počítačové hry, jež vycházejí z Duny přijaly vizuální podobu tohoto filmu za svou.... Co je však hezké v návrhu, nemusí být již moc dobré v technickém zpracování, u kterého tento snímek docela hezky zaspal dobu. Některé triky vypadají skutečně jako hozené o dekádu zpět, což je jistě - u sci-fi to platí dvojnásob - škoda. Velkou výtku bych měl také ke zpracování bojových scén, které by sice měly být jedním z vrcholů filmu, leč...není tomu tak.
Jsem velmi rád, že jsem Herbertovu knihu četl předtím, než jsem viděl tento film. Obávám se totiž, že bych se v postavách a ději asi jinak moc neorientoval. Duna je skutečně monumentální dílo a dostat ji na plochu nějakých 175 minut (režisérská verze má asi 190 minut) je nesmírně obtížné a zde - jak se domnívám - má Lynchův snímek jisté rezervy. Každopádně bych chtěl říci, že i přes to všechno se mi Duna líbila. Snad to bude Lynchem, možnám Kylem McLachlanem. Ve filmu ostatně hraje poměrně dost známých jmen. Krom výše zmiňovaného i Lynchův dvorní herec Jack Nance (Mazací hlava, Twin Peaks), Max von Sydow a třeba i slavný zpěvák Sting (který se v jednom záběru dokonce objeví takřka nahý! Dámy pozor!!). Tyto osobnosti však díky rozsáhlosti díla a jisté redukci nedostávají potřebný prostor, takže jejich postavy nelze - bez předchozí znalosti knihy - pochopit do hloubky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)