Krása

Jsou věci, o nichž se nedá říci nic jiného než že jsou krásné. Slovem "krásný" ale často plýtváme (jako ostatně i mnoha jinými slovy). Takový T. G. M. užíval slovo krásný jen zcela výjimečně, obvykle při něčem zcela neobvykle úžasném. Při označování lidí s ním šetřil ještě více.
Mně osobně přijde krásných mnoho věcí, často i dosti nepodstatných maličkostí. Například včerejší západ slunce za Hořovicemi, který dozlatova prozářil již tak dosti žluté obilné klasy a nechal člověku zapomenout na strasti všedního dne. Malá kočka, která v bojové pozici brání svá čerstvě narozená mláďata před každým, kdo by se k nim opovážil přiblížit, byť by byl sebevětší a sebesilnější. Oběť vlastního života pro to, aby druzí dostali šanci žít.... Krásná může být i hudba, která dokáže v člověku probudit jisté city.
Krásných věcí je celkem dost, ale zdá se mi, že často zapomínáme na to, že slovo "krása" nevyjadřuje jen krázu fyzickou (té je mezi námi pořád docela dost), ale i krásu jinou, jež se často skrývá v pozadí, ale jinak je mnohem působivější.
P. S. Nemohl jsem si odpustit vložení jednoho videa, byť s tématem tohoto článku - po němž jistě ještě před chvíli projížděly vaše netrpělivá očka - pranic nesouvisí. Pro fanoušky Harryho Pottera je jeho shlédnutí povinnost :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)