Poslední dny Sohpie Schollové (2005)

originální název: Sophie Scholl, die letzte tagen.
Německo, 116 minut. Režie: M. Rothemund. Hrají: J. Jentsch, A. Held, F. Hinrichs,...
Příběh studentky Sophie Scholl je dostatečně známý a samotná mladá dáma je v Německu velmi o jejím životě (či spíšeoblíbená (v anketě o nejlepšího Němce (Němku) se umístila na bramborové čtvrté příčce), takže natočení filmu o jejích posledních dnech) bylo jen otázkou času.
Tohoto úkolu se zhostil režisér Marc Rothemund velmi dobře a z jeho práce tedy vzešlo dílko skutečně zajímavé. Roli samotné Sophie si tu "střihla" v Německu velmi populární Julia Jentsch. Tvůrcům se ve filmu podařilo vskutku dobře vystihnout mrazivou atmosféru Německa pod nacistickou vládou. Atmosféru strachu a nenávisti, kdy sice je možno s režimem vnitřně nesouhlasit, ale to je asi tak vše... Nicméně i v tomto ponurém prostředí existují jedinci, kteří se nespokojí jen s vnitřním odporem, ale pacifistickou, nenásilnou formou se pokoušejí upozornit mnohdy apatické, či ustrašené okolí na šílenost světa kolem a na zkázu, do které se národ Goetha, Schillera a jiných řítí (opravdu doufám, že jsem nad "i" napsal čárku).
Film je velmi napínavý a také notně dojemný. Slabší povahy by si do kina (k televizi, počítači,...) měly donést i několik kapesníčků.
Scénař vznikal v úzké spolupráci s archivními dokumenty, takže většinu toho, co při filmu uslyšíte, skutečně v soudních síních a vyšetřovacích místnostech zaznělo. Zajímavé je pozorovat hovory Sophie s jejími vyšetřovateli, kteří se s ní často zkoušejí domluvit a přesvědčit ji o správnosti nacionálně socialistických myšlenek. Sophia je však zdatně argumentující dívka a brzy se ukáže, že orgány "zákona" zastávají pozice, jež jsou morálně neobhajitelné a.....hloupé.
Zvláštní kapitolou je zhruba poslední minuta filmu, která by asi nešla označit jinak než....hledám správné slovo...mrazivá...ne,...ledově mrazivá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)