Socializující se anarchisté?

Nedávno jsem na jedné autobusové zastávce zahlédl zajímavý "sticker" (pro ty starší z nás, či pro odpůrce anglicismů - samolepku), který pocházel od csaf (Československá anarchistická federace) a hlásal cosi ve smyslu..."ne vzdělání pro privilegované, ale pro všechny, proti placení školného". Vizuální podobu samolepky se mi želbohu na internetu nepodařila nalézt (i když je pravdou, že jsem hledání věnoval tak cca 3 minuty...pokud něco nenajdu do 3 minut, tak už to většinou nenaleznu nikdy ), takže - aby ta stránka nevypadala tak vizuálně chudě, dal jsem sem obálku Prvního máje anarchistů...., to jen tak na vysvětlenou.
Nicméně zpátky k jádru pudla. Ten titulek - který jsem se zde pokoušel volně interpretovat - mě poměrně zarazil. Pokud vím, tak anarchisté prosazují individualismus. Socialismus ale stojí v jistém protikladu k individualismu. Nechápu pak tedy proč anarchisté prosazují státní péči, na které se do velké míry podílí všichni občané ze svých daňových poplatků. Stirner tvrdil "Jestliže já jsem měřítkem všeho, pak mně není pranic do nikoho a ničeho jiného" (TGM Ideály humanitní str. 24.). Vůbec samotné pojetí státu je pro anarchisty špatné. Proč tedy najednou prosazují účast státu na systému vzdělávání?
Je možné, že jsem celou problematiku moc nepochopil, neboť se ve filosofii anarchismu zrovna moc neorientuji, ale tato otázka mi docela "vrtá" hlavou.. Samozřejmě budu rád za osvětlující, kritické reakce.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)