Gruzie ve válce

Zpráva o tom, co se děje v Gruzii mě - přiznám se - šokovala. Vůbec jsem ji nečekal. Pokusím se k této události přispět svým vlastním osobním pohledem. Nechci tvrdit, že vím všem a jsem si rovněž vědom toho, že se ve svých závěrech mohu mýlit. Budu tedy rád, když na moji případnou chybnou argumentaci upozorníte v komentářích.
Jako v každé válce, i zde nejvíce trpí civilisté, což je pochopitelně špatné. V Gruzii se nachází oblast Jižní Osetii a Abcházie, což jsou místa, která zahrnují velké procento proruských (či přímo ruských) obyvatel, kteří již delší dobu usilují o užší vztahy právě s Ruskem. Je dobré také dodat, že výše zmíněné oblasti jsou poměrně bohaté na nerostné suroviny. Rusko vyslyšelo volání svých lidí v Gruzii, kteří se již "necítí jakožto občané velké země" a jsou "ničeni gruzínskými agresory" a rozhodlo se svým lidem pomoci. Začalo bombardování, boje gruzínské armády se separatistickými jednotkami a ...dál už to jistě z médií znáte.
Co si o tom však myslet? Co člověk to názor. Pamatuji si na dobu, kdy USA provedly invazi do Iráku. V té době vznikaly po celém světě živé demonstrace, které tento útok odsuzovaly. Děje se něco v takovém měřítku teď? Jedná se přeci o akci podobného významu, která se dá odsoudit ze stejných důvodů jako ta v Iráku... Všem těm, kteří tvrdí, že Rusko má na útok určité právo bych připomněl situaci v Československu v roce 1938. V Sudetech také žila početná německá menšina, která chtěla připojení k Říši. Podle této argumetnace by tedy rovněž i Říše měla právo k útoku na Sudety v Československu. Je tomu skutečně tak? .... Jistě, Jižní Osetie není součástí Gruzie (je to autonomní oblast v rámci Gruzie) tak, jako byly Sudety součástí ČSR, ale stejně... Snaha Ruska o kontrolu nad tímto územím je bezesporu více než zřejmá.
OSN se k situaci vyjádřilo tak, jak bohužel bývá zvykem. Mnoho členů je situací znepokojeno, ale jaksi dohromady se RB OSN není sto dohodnout co dále. Zatím.., ale ve zlepšení situace nevěřím. Rusko má totiž v RB OSN právo veta. Co by tomu řekl nejslavnější jihoosetský rodák - Stalin?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)