Hallam Foe (2007)

Hallam Foe. Režie: David Mackenzie. Hrají: J. Bell, C. Forlani, Sophia Myles, Ewen Bremner
Film Hallam Foe patří mezi početné nezávislé filmy, které se tvoří ve Velké Británii. Režisér David Mackenzie není bůhvíjaký filmový génius, ale tento snímek se mu bezesporu povedl. Hlavním hrdinou je chlapec (stár 18-ti let) jménem Hallam Foe (J. Bell), který se stále nevzpamatoval z tragické smrti své matky. Jeho otec si našel novou dívku Verity (C. Forlani, možná ji znáte z filmu "Seznamte se, Joe Black"), kterou však Hallam z pochopitelných důvodů silně nenávidí. Brzy odchází pryč (patrně) do Edinburghu, kde se protlouká jak může a...jednoho dne spatří dívku, která mu silně připomíná právě zemřelou matku.. Zbytek děje asi netřeba prozrazovat, nedojde tu sice k žádnému překvapivému zvratu (nic ve stylu Shyamalaha), ale i tak by to jistě byla škoda.
Hallam je člověk, který se rád dívá. Svým starým dalekohledem pozoruje lidi kolem sebe. Tento jeho zvyk nemá mnoho společného se sexuálně motivovaným šmíráctvím, Hallam se prostě jen rád dívá. Ale...vysvětlujte to pak okolí, že? I dívku, která Hallama uchvátí (Sophia Myles), pozoruje značně bedlivě, takže se dozví takřka vše o jejím životě. Otázku, zda to, co mezi nimi vznikne, by se dalo nazvat láskou...ponechám na každém divákovi.
Na filmu se mi líbily přesvědčivé herecké výkony. Hlavně J. Bell je ve své roli značně věrohodný. Úplně mu toho napůl šíleného čumila věříte. C. Forlani tu zase předvádí velmi atraktivní "mrchu" a Sophia Myles...inu, ani ta zde nehraje svůj part špatně. Zajímavá je např. scéna, ve které ona mluví v hotelovém pokoji s Hallamem a dávají si názvájem rozličném názvy svým...ehm...genitáliím . Ano, film není rozhodně vhodný pod 15 let. Je tu celkem dot sexuálních scén, z nichž nejvíce mě asi odrovnala ta v Hallamově chatičce v korunách stromů. To bylo skutečně nečekané. Závěrem bych chtěl ještě pochválit velmi kvalitní hudební doprovod.
Film Hallam Foe není snímkem, který by udělal nějakou "díru do světa", nicméně se přesto jedná o příjemný film, který rozhodně není hloupý a v divákovi - podle mého názoru - cosi zanechá. Jak veliké - a zda vůbec - bude to "cosi" pak záleží na samotném divákovi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)