Operace Silver A (2007)

Česká republika 2007. 150 min. Režie: Jiří Strach. Hrají: K. Issová, T. Vilhelmová, A. Háma, J. Dvořák, I. Trojan,...
Televizní filmová tvorba se do velké míry u ČT vyznačuje tím, že - byť obsahuje kvalitní herce- bývá mnohdy v určitých oblastech (např. kamera) nedotažena do konce, takže leckdy z poměrně zajímavých projektů vzniknou filmy s dosti rozpačitým dojmem...
S potěšením mohu oznámit, že film Operace Silver A těmito neduhy netrpí. Režisér Jiří Strach přivádí diváky do pohnutého roku 1942. Říši se zatím - přes jisté drobné neúspěchy - daří vítězit. Situace vzhledem k osvobození země se nevyvýjí moc optimisticky. Do Protektorátu v této situaci seskakuje trio parašutistů z Anglie s jasným cílem - Obnovit radiové spojení vysílačkou Ludmila.
Rolí v tomto filmu se zhostilo mnoho známých a kvalitních českých herců. Asi nejvíce bych zde vyzdvihl výkon Jiřího Dvořáka v roli charismatického svůdce Fredy. Dvořák zde velmi přesvědčivě zahrál charakter ostříleného frajera, kterého jen tak něco nerozhodí a který láme dívčí srdce doslova na potkání. Kvalitní je tu také kamera a určitě i scénář, který hezky vystihuje mrazivou atmosféru okupačních dní.
Film si ovšem získal i poměrně negativní ohlasy z řad jedinců, kteří kritizují právě postavy odbojářů, kterým jsou zde hojno popsány i leckteré jejich negativní vlastnosti. Odpovím zcela upřímně, o danou historickou dobu se sice zajímám, ale tak hluboko mé znalosti rozhodně nesahají. Domnívám se, že všichni lidé mají své špatné vlastnosti. Pokud jsme schopni přijmout jejich negativa a i přesto si vážit toho, co udělali pozitivního, tak je vše zcela v pořádku.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID