Srpen 1968

Nastalo výročí (40.) uskutečnění srpnové invaze (některých) vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Na internetu i v tištěných médiích máte možnost čísti články, vzpomínky jedinců, kteří události přímo zažili, zabývají se jimi, či jen mají nutkavou potřebu se k těmto věcem vyjádřit. Já osobně bych také trochu přispěl svoji troškou do pověstného mlýna..
Pokud se v naší zemi dělají průzkumy povědomí o historických událostech mezi mladými lidmi (myslím tím ty skutečně MLADÉ ve věku cca 14-15 let), tak je výsledek bohužel velmi často dosti tristní. O srpnu 68 toho moc nevědí a Únor 48...to je již jen zaprášená kapitola v učebnici dějepisu, ke které se studenti díky podrobnému probírání látky pravěku a starověku nemají vůbec možnost dostat. Jistě, je to bezpochyby škoda. Ale chtěl jsem psát trochu o něčem jiném.
Otázka o co vlastně šlo v srpnu 68 je v podstatě již mezi odborníky vyřešena. Československo nastoupilo cestu reforem, které byly později za normalizace označovány za pravicové a kontrarevoluční (byť s pravicovostí měly skutečně málo společného). Zrodil se socialism s lidskou tváří. Byl tento projekt však skutečně dlouhodobě udržitelný, či se jednalo jen o jakýsi momentální stav nálady obyvatel, který by dozajiste po určité době vyústil do jiného způsobu organizace společnosti? Toť otázka. Já se - narozdíl od pana J. Jírovce domnívám, že pravděpodobnější je druhá možnost. Už v roce 1968 se totiž objevily pokusy o obnovu sociální demokracie, atd. Navíc, jakmile se spustí demokratizační změny, tak se často uvolní "lavina" dalších, což by bezesporu vedlo ke konci vlády jedné strany a tím pádem i ke svobodným volbám.
Určitě by bylo nesmírně zajímavé sledovat vývoj československé společnosti, kdyby jej nenarušil vpád "spřátelených armád".
V této souvislosti jsem si vzpomněl i na včerejší vysílání radiožurnálu, kde se redaktorka bavila s jedním historikem na téma, zda armáda NDR překročila skutečně hranice Československa. V podstatě nepřekročila, neboť tu byly vážné obavy z toho, že by si lidé její přítomnost spojili s ještě velmi živou vzpomínkou na okupaci nacisty (tehdejší armáda NDR měla podobné uniformy jako wehrmacht). K jakési mini-invazi došlo pouze s 2 tanky a 2 obrněnými vozy, a to navíc jen na krátkou dobu. Vedení armády NDR si totiž špatně vyložilo časový pokyn invaze z Moskvy. Zapomněli - chudáci - započítat rozdíl v čase mezi Moskvou a Berlínem.... Ano, končit se má s úsměvem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)