A co by tomu řekla Milada?


Tak konečně. Doktorce Miladě Horákové má být postaven čestný pomník. Tato osoba si jej jistě zaslouží - o tom snad není sporu - neboť je jakýmsi ztělesněním všech obětí komunistické perzekuce. Socha mrtvé političky (mimochodem, umírala prý docela brutálním způsobem, neboť oprátka jí dusila poměrně dlouhou dobu...) má být instalována na pražské Náměstí republiky a má být rovněž směřována tváří k bývalému sídlu strany národně socialistické, jejíž byla významnou členkou. Myšlenka je to jistě velmi dobrá.
Jenže...
Jenže se přišlo na to, že na tvorbě pomníku se finančně podílí i předseda KSČM Vojtěch Filip, tedy vedoucí představitel strany, která je víceméně jistou pokračovatelkou KSČ (byť toto tvrzení asi není zcela přesné). Objevily se názory, že takovýto čin přispěje pouze jen k dehonestaci památky této významné ženy (proti jejímuž trestu protestoval i A. Einstein) a je jakýmsi výsměchem ze strany komunistů.
Inu, z druhé strany věci si dovolím podotknout, že jistým významným pozitivem může být to, že komunisté litují chyb, které nastaly v padesátých (a víceméně už i ve čtyřicátých) letech a snaží se od politiky strany - jež s nimi bývá často spojována - distancovat. Trochu mi to připomíná situaci v Německu, kde se nedávno několik významných společnosti - jež dohromady spojovalo to, že jejich dřívější majitelé během 2 sv. války nestydatě profitovali z práce židovských vězňů - dohodlo na určitém finančním odškodnění obětí 2. sv. války. Je to dle mého názoru hezké gesto, zcela v duchu myšlenky - jednejte v duchu budoucího dobra a ne minulého zla (jejímž autorem je tuším Erazim Kohák).
A co by tomu řekla samotná Milada Horáková? Těžko pochopitelně soudit. Dle mého názoru by byla jistě ráda, že komunistická diktatura již patří minulosti, ústavní pořádek je obnoven a jména nevinných lidí očištěna - a to zda na pomník obětem přispěli lidé, kteří jsou někdy nepřímo spojováni s vrahy zase až tak podstatné není, neboť doba je zcela jiná.
Ne, nechci se zastávat KSČM, ale v tomto případě jsem na jejich straně.
Co si o tom myslíte vy?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)