Malá poznámka k volbám..

Nemohu si odpustit poznámku k právě ukončeným volbám. Na internetu se to jen hemží rozličnými úvahami, prognózami, ať již optimistickými, či pesimistickými. Jedno je však jisté, sociální demokracie zaznamenala volební úspěch vskutku nevýdaný. Ve všech krajích drtivě porazila největšího volebního rivala - ods. Jedině vítězství v kraji Středočeském bylo "o fous", totiž cca o 2, 5%, jinde však soc dem dominovala daleko razantněji. Např. v Karlovarském kraji, kde rivala "udolala" o více než 13%. Někdo by tuto skutečnost mohl odbýt konstatováním, že se jedná o "pouhé kraje", nicméně je nutno si pamatovat, že sněmovní volby máme na pořadu dne již za 2 roky. Blíží se rovněž další "komunálky" a také volby do Evropského parlamentu.. Signál, který dali voliči pravicovým (či středopravicovým) stranám je dosti jasný. I když do jisté míry si za tuto skutečnost mohou tyto strany samy, viz tvrzení Pavla Béma, že výsledek voleb je jen zrcadlem naší neschopnosti. Debata o radaru, zavedení poplatků ve zdravotnictví, to vše jsou témata, která při krajských volbách voliči jistě zvažovali, byť samozřejmě s klasickou politikou krajů toto nemá mnoho společného. Soc dem použila jednoduchého populistického "triku" (a teď to nemyslím nijak přehnaně hanlivě) a voličům nabídla drtivou kritiku svého politického oponenta, kterou přetavila v již výše zmiňované drtivé vítězství. To fungovalo vždy, obzvláště v naší zemi. Samotná kampaň mi přišla trochu..jemně řečeno sprostá. Pouze a výhradně negativní a nekoncepční kritika svých oponentů (kterou soc dem použila i u předchozích voleb) je sice možná efektivní, ale rozhodně nepokládá nějaký seriózní základ koncepční politiky do budoucna. Navíc výroky pana Paroubka z doby voleb typu: Jen politicky stupidní člověk by volil proti sociální demokracii" vypovídají o nedostatku pokory a naopak o velké kumulaci sebevědomí..
Upřímně musím napsat, že v některých (podtrhnout slovo některých) otázkách je mi názorově bližští soc dem. Nicméně se stejně domnívám, že toto její volební vítězství není zcela ideální ani pro velké příznivce této strany. Jak známo: moc korumpuje...a absolutní moc (ke které má však soc dem zatím dosti daleko) korumpuje absolutně. Inu, jak se říká, sáhněte lidem na jejich penízky (v tomto případě je těch penízku hned dokonce 30) a lidé vás za to plácnou přes prsty. Nikoho už však nezajímá, že se během té doby většna nemocnic (jistě, nejedná se o všechny) dostala ven z dluhů (alespoň částečně). Zároveň se i dále pilně kritizuje, ale kdo si vzomene, že to byla právě soc dem, která poslala vojáky ČR do Afghánistánu a začala jednat o umístění radarové základny na našem území.....? Krátká česká paměť...
V závěru (i když se to podstaty tohoto článku mnoho netýká) bych ještě masochistickým pesimistům doporučil navštívit tyto stránky komunistické mládeže a přečíst si třeba pěkný článek o soudruhu Gotwaldovi..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID