Swastika on our radio! Oh God!!!!

Rada Českého rozhlasu řeší závažný problém. Stanice ČRo Wave nedávno odvysílala skladbu skupiny Primal Scream s názem Swastika eyes. K Primal Scream mám osobně dosti blízko (i když jejich předposlední deska se mi moc nelíbila) a právě album XTRMNTR (z něhož Swastika eyes pochází) považuji za jejich desku nejlepší (fanoušci Screamedelicy jistě prominou...).
O co vlastně v případu jde? Radě ČRo se nelíbí, že stanice Wave takto údajně propaguje hnutí směřující k potlačení lidských práv a svobod. Nechali si dokonce text inkriminované skladby přeložit do češtiny (jazykem Shakespeare patrně členové nevládnou), překlad byl kupodivu velmi špatný. Ani to však nemůže zcela omluvit rozhodnutí rady o tom, že Wave nakonec propagoval - podle členů rady - fašismus. Jedná se o zcela absurdní výrok, který pramení z nepochopení hudby, textů Primal scream a z nezájmu o současnou hudbu (což se u postarších pánů z rady dá možná pochopit, i když na druhou stranu by měli být trochu v obraze, když o podobných věcech rozhodují, že?). Primal Scream se totiž dlouhodobě prezentují politicky spíše levicově, silně kritizují "bushovskou" politiku USA, apod. Samotná skladba Swastika eyes je údajně adresována obřím hudebním společnostem, jejichž chování kapela přirovnává k fašistickým praktikám. O žádnou propagaci tohoto politického směru tedy rozhodně nejde.... Jenže, kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Radiu Wave byla nedávno odebrána analogová licence a za vším tím děním lze snadno spatřit, že někomu tady jde jednoduše o to, aby toto rádio (v současné podobě) přestalo vysílat. Připomínám, že Wave je jediné veřejnoprávní rádio, které se snaží vysílat pro mládež (věkem, či duchem) hudbu, která se většinou vymyká mainstreamovému vkusu (už jen proto považuji existenci této stanice za nutnou). To se ovšem každému nemusí líbit.., možná v Radě (či v jejím pozadí) existují lidé, kteří by byli raději, kdyby Wave vysílal hudbu v mainstreamovém stylu. Proč? Za vším hledej peníze...
Nelíbí se mi to, ne že bych tedy byl stabilním posuchačem "wejvu" (pokud už něco poslouchám, tak preferuji Radio 1, Vltavu - na hudbu - a Radiožurnál - na informace), ale i ke čtvrté stanici ČRo mám kladný vztah a vážím si toho, že nabízí alternativu k hrůznému playlistů rozličných komerčních rádiových stanic. Jak si člověk může dnes udělat přehled o současné hudbě, když se na něj ze všech stran valí "zaručené hity" od Evropy 2, apod.? Alternativa je důležitá, a to neplatí jen o hudbě.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)