96 hodin

Festival francouzských filmů - báječná to příležitost nahlédnouti pod filmovou pokličku "žabožroutů". Bohužel..., film 96 hodin není moc francouzský, pravda, odehrává se v Paříži a tu a tam se zde mihne herec s krásným "r" na jazyku, ale tím veškerá spojitost s Francií končí. Bohužel...
Většinu filmu se na plátně hovoří anglicky, což jsem paradoxně i docela přivítal, neboť jsem nemusel po dobu vysílání filmu sledovat otravné titulky. Tedy, nemám nic proti titulkům u cizojazyčných filmů - naopak - pokud tedy zrovna nesedíte v první (!) řadě přeplněného biografu. To jen tak na vysvětlenou..
Žánrově bychom film mohli umístit pod hlavičku "akce". Ano, film je skutečně akční. Jakoby mě na tento snímek chtěla navnadit i reálná životní situace, neboť mi připravila i poměrně akční příchod do kina, který se sestával z menšího bloudění mezi kiny (neboť jinak zcela zorientovaný Libor lehce zazmatkoval a šel do zcela jiného kina a moc se divil, že tam požadovaný film nedávali.. a nebýt charismatického zásahu slečny I., tak bych zmiňovaný snímek asi ani neviděl, což by byla jistě škoda převeliká), následkem čehož jsem přišel asi o úvodní 2-3 minuty filmu (kde se stejně nic moc nedělo...).
Hlaní postavou je Brian (L. Neeson), který dříve pracoval jako agent v tajných službách, je to takřka dokonalý stroj na zabíjení. Krom toho má také dcerku, které je právě 17 a je doslova zamilována do U2 (ano, tím si prošel skoro každý, ještě dnes mi v uších zní Sunday, bloody Sunday) a chce za nimi cestovat po Evropě. Tatínkovi se to moc nelíbí, neboť se během své služby stal doslova paranoikem, nicméně dcerku nakonec pustí s příslibem toho, že mu bude často volat. Slečna zavolá, nicméně zrovna v okamžiku, když v protějším okně vidí, jak skupinka lupičů unáší její kamarádku, což otcovi do telefonu šokovaně sdělí. Ten jen s klidem odvětí "máš tak 5 minut než dostanou i Tebe..".. a kolotoč akčních scén se může vesele roztočit.
Akční filmy obecně nemám moc v oblibě, ale tento se mi poměrně líbil. Možná to bylo tím, že jsem si u něj mohl příjemně oddychnout nebo tím, že byl velice hezky nasnímám kamerou a podbarven působivou hudbou. Nevím. Každopádně příběh filmu je velmi zajímavý a napínavý a krom konce se snaží docela úspěšně vyvarovat rozličným klišé. Některé scény jsou skutečně velmi působivé, k čemuž výrazně přispívá i postava hlavního hrdiny - Briana. Tento člověk vydávající se po stopách své unesené dcerky jedná zcela bez pravidel, tedy zcela v rozporu s mnoha jinými akčními hrdiny. Místy film připomíná Smrtonosnou past. Jedinou odlišností je právě - snad krom větší brutality - hlavní hrdina. Neváhá poranit, zabít, či jinak deformovat jakéhokoliv člověka (i kladného), jen aby získal další stopu při pátrání po únoscích. V křesle kina se můžete přistihnout u toho, jak tiše a křečovitě mačkáte palce a moc (skutečně moc) mu přejete, aby se to povedlo. A co myslíte? Povede? No jasně..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)