Richard III. (Stavovské divadlo)



Vilém Shakespeare je jedním z mých oblíbených dramatiků. Jeho tvorba je fascinující v mnoha ohledech, mimo jiné i svoji jednoznačnou nadčasovostí. Jsem proto velice rád, že jsem mohl shlédnout jeho další hru, tentokráte se - jak je již patrné z názvu článku - jednalo o Richarda III. Nevím, zda má cenu nějak blíže osvětlovat děj, neboť hra o tomto krutovládci konce 15. století je podle mého názoru docela známa. Ale přeci jen... Richard III. je hra o moci, o magické touze vlastnit korunu a kontrolovat osudy ostatních. Adeptů je mnoho, ale právě Richard - příznačný svoji nemilosrdností a krutostí - je ten, kdo ji získá. Tato "machiavelistická" zrůda se během toho neštítí povraždit takřka celou svoji rodinu a skutečné i domnělé protivníky... Jako by k nám přes propast více než 400 let - jež nás dělí od vzniku této hry - promlouval Shakespeare jazykem dneška. Stačí se jen podívat do naší nedávné historie a vybavit si jedince typu Stalina, Hitlera, apod..
Hra je skutečně nadčasová, což je na scéně zdůrazněno i občasnými moderními prvky, či instrumenty (např. svářečka, mikrofon, kostýmy, či účesy některých postav - které jakoby vypadly ze světa současné "emo" módy ). Výborný je i hudební doprovod, na němž se mimochodem podílel i Jan P. Muchow. Podmanivé středověké melodie se mísí s hutnou orchestrální atmosférou tak ladně, aby se posléze proměnily takřka v taneční hudbu. Pestrost hudby a její síla jen umocňuje klíčové momenty hry (např. nástup Richarda na trůn).
Krajčo je ve své roli Richarda přesvědčivě odporný, slizký a úlisný. V jeho podání před námi vystupuje živá postava. Neméně skvělý je i David Prachař v roli kolegy Richarda - lorda Buckinghama. Jejich společné hraní na jevišti patří asi k tomu nejlepšímu, co z hereckého hlediska může tato tragédie nabídnout (např. jejich společné polibky).
Neváhám tragédii Richard III. doporučit každému, kdo má rád divadelní klasiku a tuto hru ještě neměl štěstí vidět. Člověk pochopitelně musí odhlédnout od několika historických nepřesností a smířit se i s tím, že Richard zase až tak krutý ani nebyl (a i kdyby ano, tak by to ovšem v kontextu jeho doby nebylo nic zase až tak extra výjimečného).
Richard III. Překlad: Martin Hilský. Režie: M. Dočekal. Hrají: R. Krajčo, D. Prachař, S. Rašilov, J. Štěpnička, a další...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)