Vicky Cristina Barcelona (2008)


Musím se přiznat, že Woodyho Allana mám velmi v oblibě. Viděl jsem od tohoto (dnes již) postaršího, neurotického prcka poměrně hodně filmů, což ovšem k jeho velké tvůrčí potenci není zase až tak veliká zvláštnost.
Upřímně však musím říci, že "Vicky Cristina Barcelona" (dále jen VCB) patří dle mého názoru k tomu nejlepšímu, co Mr. Allan stvořil. Příběh nás zavádí - překvapivě - do prosluněné španělské Barcelony, kde se ve stínu Gaudího katedrály procházejí dvě krásné a mladé dívky, které jsou však povahově dosti rozdílné. Vicky (hraje ji skvělá Rebecca Hall) je racionální dáma, která ví co od života chce (nebo si to minimálně myslí) a má své zásady. Naproti tomu Cristina (Scarlett Johansson) je nevázaná dívčina, která neví co chce, ví jen to, co nechce .

Obě dámy náhodou potkají bohémského malíře (Javier Bardem), který po obou dámách zatouží... Cristina je celkem pro, neboť umělec ji zcela okouzlil, nicméně Vicky je striktně zdrženlivá (má se přeci vbrzku vdávat!), nicméně......děj se odehrává vskutku překvapivými způsoby. To je asi to, co se mi na tomto (i na předchozím) Allanově snímku líbilo nejvíce. Autor vás zavede do poměrně známé situace (kterou si někteří z nás třeba i zkusili na vlastní kůži), ale pak předvede překvapivé a nečekané - místy i šokující - dějové zvraty, díky nímž může i na první pohled banální příběh gradovat takřka k dokonalosti.
VCB je skvělým filmem. Má krásnou kameru, strhující herecké výkony, ve kterých se předvedli zejména Bardem v roli bohéma, který je však místy docela k smíchu, R. Hall s její falešně zásadovou postavou a hlavně Penelope Cruz, byť ta zde do filmu (doslova) vpadne zhruba v jeho polovině. Troufám si říci, že právě Penelope a její scény jsou tím nejlepším (z hlediska hereckých výkonů), co film může nabídnout (a není toho rozhodně málo). Zmínit ještě musím i výborný hudební doprovod, který nás provází již od prvního objevení se filmových titulkům (zpracovaných zcela typicky pro W. Allana) a který jsem si krátce po shlédnutí filmu opatřil.
P. S. Film stále běží v kinech....
P. P. S. Prostředí kina Mat je skutečně úžasné!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)