Co nemám rád na Vánocích..

Vánoce jsou půvabné svátky, které máme dnes ve svých myslích již patrně neochvějně spojeny s křesťanskými tradicemi. Přesto se však - zejména v posledních desetiletích - s nimi pojí i několik jevů, které by asi nebylo obtížné označit za negativní. Každý rok o tom čteme v rozličných periodikách (Reflexem počínaje a ABC konče) - Vánoce se stávají nikoli oslavou svátku lásky, či narození Krista, ale čistě jen a pouze oslavou konzumu. Chvílemi mi to jde až na nervy. Každý je tak chytrý, že ví, co se děje, že lidé nakupují stále více a více přebytečných věcí, zdobí si nevkusně svá obydlí šíleným kýčem, ale žádná změna k lepšímu. Pokud se někoho zeptáte na ulici, zdali se mu nezdá smysl vánoc už trochu někde jinde, než by měl -jak většina z nás tuší - být, tak se vám patrně dostane kladné odpovědi. Všichni víme, že to tak být nemá, ale každý (nebo skoro každý) svoji troškou do mlýna budujeme monstr chrám konzumu. Tak to mi tedy docela vadí. Také mi však vadí to neustále konstatování tohoto stavu. Stalo se to již totiž bohužel pomalu normou, takže titulky typu "mizí duch vánoc" jsou informačně zhruba tak stejně přínosné, jako třeba, že "obloha je modrá".
Také se mi moc nezamlouvají lidé, kteří si vesele tyto svátky slaví (i když spíše jen tak leží, pojídají cukroví a sledují tv - nevím, zda se tomu dá říci slavit) a přitom vždy neopomenou kritizovat náboženství (obecně) za jeho iracionalitu a zbytečnost. Tomu moc nerozumím. Vánoce sice mají kořeny v pohanských svátcích slunka, ale do dnešní podoby je transformovalo právě křesťanství, jinak by patrně zabředly jako mnoho jiných svátků hluboko v minulosti.
A úplně nejvíce mě zlobí ty šílené davy, což se projevuje obzvláště ve velkých městech. Dav se valí ulicemi za účelem nákupu, přeplňuje dopravní prostředky (kterými se zrovna dvojice zoufalců snaží dostat k vlakovému nádraží), přeplňuje ulice a šíří kolem sebe nervozitu a stres. Brrrrr..... Člověk v tu chvíli začíná pociťovat zoufalou touhu...po něčem krajně neslušném. Žijeme přeci ve 21. století, snad se lidi brzy naučí více nakupovat přes internet...
Tak jsem si tedy vylil srdíčko, jež bylo doposud naplněno zhnusením, sem na stránky a mohu teď již s čistou hlavou (a srdcem) popřát všem svým čtenářům krásné svátky.
P. S. Velmi by mě zajímaly povánoční statistiky prodeje v obchodech. Byl pokořen loňský rekord v tržbách? Patrně ano...cháááá, kampak na nás s hospodářskou krizí, ta je přeci na naše nákupní horečky krátká..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)