Bytosti odnikud - výstava


Výstava "Bytosti odnikud" je k dispozici (nebo respektive spíše byla...bohužel) v galerii městské knihovny v Praze (ano, to je ta budova na Mariánském náměstí). Tato výstava mapuje malby konce 19. a počátku 20. století. Malby, které ve své době byly poměrně populární, ale jejichž popularita záhy skončila a další generace je považovaly už div ne za kýč. Ano, musím přiznat, že některá díla kýčem skutečně asi jsou (byť toto vše berte s nadhledem, neboť kunsthistorik nejsem), ale jiná i po té době na mě působila velmi krásně. Mezi umělci, jejichž díla jsou zde vystavena, bylo možno nalézt známá jména (např. Hynais, Sochor, atd.), ale i mnoho dnes patrně již takřka polozapomenutých autorů (např. J. Versi - jehož tanečnici Lidii Wisiakovou jsem vám dal na začátek tohoto článku).
Z počátku výstavy se zdá, že veškérá díla (ať již se jedná o malby, či o filmové sekvence, jež jsou promítány, či o fotografie) jsou zaměřena na umění aktu. Později - v dalších místnostech - návštěvník zjistí, že pod pojmem "bytosti odnikud" se skrývá i celá řada dalších děl, které z rozličných důvodů jaksi v době krátce po svém vzniku nebyly uznány za tzv. "plnohodnotné umění". Ano, v některých případech jde o kýč skutečně jasně, jinde toto umění lehce balancuje na ostří hraně a jindy se zase dá najít skutečné umění, které je - jak se domnívám - trochu nespravedlivě opomenuto. Minimálně technika malby lidského těla je podle mého názoru na mnoha obrazech vynikající.
Krom aktů zde také najdete rozličné "podobizny buržoazie" - jak hlásí nadpis -, tedy bohaté a slavné muže (a ženy) své doby. Některé z nich máme v paměti dodnes (např. portréty TGM), některé ale už potkal pád do velké, černé jámy jménem historie.
určitou nevýhodu této výstavy bych spatřoval v tom, že obrazy nejsou vybaveny popisky, návštěvník sice dostane u vstupu brožuru (kterou si může ponechat!), ale neustálé listování v ní (neboť obrazy nejsou seřazeny dle čísel vzestupně ani sestupně...proč vlastně?) ruší celkový dojem. Škoda.
Nicméně i tak to byla velmi krásná výstava, kterou bych rád doporučil, leč bohužel...i výstavy mají svůj konec.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)