Waltz with Bashir (Valčík s Bašírem) 2008


Valčík s Bašírem je filmem, který se stal záhy po svém uvedení do kin hitem. Podle mého názoru zcela zaslouženě. Tento válečně protiválečný snímek izraelského režiséra Ariho Folmana divákovi představuje tzv. "první libanonskou válku" v osmdesátých letech. Nahlíženo je z perspektivy izraelských vojáků, a to hned několika. Důvodem toho jest, že hlavní hrdina příběhu - jakýsi Ari, že by šlo o částečně autobiografické zpracování? - trpí jakousi ztrátou paměti. Jeho mozek se brání vrátit se k událostem v Beirutu. Ari se pokouší kontaktovat své frontové kamarády a zjistit, co se tehdy skutečně stalo. Pravda však obvykle v takovýchto případech nebývá moc hezká...

Na filmu Valčík s Bašírem mnozí oceňují právě animaci (a to jistě zcela oprávněně), která mi místy připomněla snímek "Temný obraz". Právě animace umožňuje tvůrcům snové výlety a celkové zobrazení poetiky filmu. Nejedná se tedy o válečný film v klasickém slova smyslu. Spíše o jakési zamyšlení nad lidskou selektivní pamětí a nepochopitelnou krutostí a lhostejností.
Valčík s Bašírem je skvělým filmem a neměl by uniknout pozornosti žádného filmového fanouška. Minimálně dobrý důvod pro to navštívit kino.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID