Proč jsme ateisté?

Česká republika patří mezi nejateističtější země na světě - fakt. Proč je ale tomu tak? České země ve své době (14. - 15. století) za zbytkem Evropy v tomto ohledu jistě tolik nezaostávaly. Svou vinu na tom může mít násilná rekatolizace, která se snažila zbloudilé české kacíře přivést zpátky do papežského stáda, a pochopitelně i minulý režim, který svým materialistickým filosofickým pojetím nebyl náboženství (v klasickém slova smyslu) příliš nakloněn. Částečně si za to možná mohou církve i samy, neboť jak za doby druhé světové války, tak i za totality, jež následovala, se někteří její představitele chovali navýsost kolaborantsky. Nicméně podle činů jednotlivců přeci nemůžeme hodnotit celek. Tak proč jsou Čechy tak ateistické?
I v naší ateistické zemi můžeme zaznamenat určité "vzedmutí víry". To následovala například v posledních letetech "osmdesátek", kdy se v ní skrýval i určitý negativní postoj, odpor proti vládnoucí straně. Jenže cokoliv postavené výhradně jen na negaci nemůže dlouho vydržet.
Dnes se otázky církve a náboženství dostávají před veřejnost povícero jen ve formě rozličných majetkových kauz, či skandálů církevních představitelů. Nedávno se o jeden "zasloužil" i pan Halík, kázající u Sv. Salvátora v Praze. Důrazně se tam "pustil" do pana presidenta Klause a do jeho názorů, jež ostře kritizují Lisabonskou smlouvu a globální oteplování. Mnoho lidí se ohradilo proti tomu, co má tento "pánbíčkář co kritizovat světskou moc". Hm. Měl by se vůbec člen církve - kněz - vyjadřovat k otázkám každodenního žití? Neměl by se jen vyjadřovat k výkladu evangelií a přednášet modlitby? Podle mého názoru neměl. Námitky typu, že věřící jsou slepé ovečky, kterou jdou tam, kam jim káže jejich pastýř nepřipouštím. V dnešní době se totiž tito "pastýři" nevyskytují jen v chrámech, ale běžně je vídáte i v televizi, to však již jako ovlivňování nikomu moc nepřijde - asi jsme si zvykli. Většina lidí, kteří chodí ke Sv. Salvátorovi na úterní mše jsou navíc studenti VŠ, což - opět dle mého názoru a zkušeností - nejso žádné "slepé ovce". Věřím, že tito lidé i někdy mohou s církevním představitelem nesouhlasit, ale i přesto si jej mohou vážit. Ne s každým člověkem však můžete nesouhlasit (v některých otázkách) a přesto si jej vážit - pan Halík patří mezi tuto nepočetnou skupinu (což neznamená, že s ním zase až tolik nesouhlasím).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)