Náš vůdce (2008)

Filmy podle skutečných událostí mají jednu podstatnou nevýhodu. Málokdy totiž danou situaci popíší tak, jak se doopravdy stala.
Die Welle (do češtiny podivně přeloženo jakožto "náš vůdce") je toho dobrým příkladem.
Skutečnou předlohou pro události popsané ve filmu byla situace, která nastala v jedné "high school" v USA v roce 1967. Tvůrci (režisér Denns Gansel) film ale přenesly do současného Německa. Jak se s problémem totalitních režimů vyrovná národ, který se do povědomí světa zapsal nacistickými zločiny. Může se vůbec podobná diktatura opakovat i v našem 21. století?
Studenti profesora (je to středoškolský profesor,..pozor) Wengera (zahraný J. Vogelem) jsou toho názoru, že nikoliv. V rámci týdenního kurzu "autokracie" na nich pan učitel Wenger tedy zkusí učinit pokus, zda je tomu skutečně tak. Sebe ustanoví do role "vůdce" a pomocí jednoduchých cvičení a příkazů dokáže z jedinců zbudovat pozoruhodný kolektiv.
Musím se přiznat, že při sledování tohoto filmu jsem se nenudil. Ono to ani moc dobře nejde, protože film má spád, je podbarven svižnou hudbou a zajímavým střihem. Obsahová stránka také nebyla zcela k zahození, ale zdálo se mi, že režisér Gansel jen stěží mohl zapřít svoji filmovou minulost ("trháky" typu Holky to chtěj taky, apod....) a místy se nám film posouvá do roviny teenagerovských bijáků. Naštěstí se tyto nepřístojnosti vždy v pravý čas utnou a děj plyne dál..... A plyne...., a to někdy pekelně rychle, takže vám to až přijde trochu divné. Minimálně přerod drzých frikulínů (to jsou lidé, kteří jsou vždy "free, cool a in") ve vzorné příslušníky autokratického režimu mi přišel trochu plochý a příliš zjednodušený. Závěrečná scéna je však dostatečně mrazivá a působivá, takže vám do poslední chvíle není jasné jak film dopadne. Z filmu mám tedy dostatečně rozporuplné dojmy. Je příliš dobrý na to, abych je odsoudil, ale ne zase tolik, aby byl schopen o něm pět chválu.
Studentka roznášející letáky, jež kritizují počínání skupiny pana profesora Wengera, mi připomněla Sophii Scholl. Je to úmysl nebo nikoliv? To nevím... a stejně tak nevím co si myslet o tomto filmu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)