Předčítač (Reader) 2008

Předčítač je bezesporu filmem, o kterém jste slyšeli. Ještě i v těchto dnech je "k zastižení" v našich kinech. Dostal se do "událostí v kultuře" na čt. Prostě a jednoduše, je to film, díky němuž patrně získáte pocit, že je dobré jej vidět. Je tomu skutečně tak?
Režisér S. Daldry je bezesporu zdatným kumštýřem, vždyť z jeho "pera" pechází i takový majstrštyk, jako byly kupříkladu "Hodiny" - film velmi citlivý a nutící vás přemýšlet s bolavým srdcem nad osudy hlavních postav. Předčítač je Hodinám v mnohém podobný, ale troufám si tvrdit, že jejich kvalit nedosahuje.
Děj se odehrává v několika časových obdobích (zde podobnost s Hodinami). V roce 1958, v šedesátých letech, v letech sedmdesátých a konečně v roce 1995. Hlavní hrdina Michael (jeho starší verzi hraje Ralph Fiennes a mladší David Kross) v roce 1958 potkává o generaci starší ženu Hanu (Kate Winslet), která mu tak trochu zachrání život. On se ji za to hodlá odvděčit kyticí, jenže návštěva nabere trochu jiných obrátek, než mladý muž patrně asi čekal.
První třetina filmu mě moc nebavila. Pokud však patříte mezi jedince, které šíleně přitahuje takřka vždy nahá Kate Winslet, tak si ji naopak zcela jistě užijete. Vztah mezi Hanou a Michaelem dostává "obrátky" poměrně rychle, minimálně na mě až moc. Žádného velkého vývoje si tu neužijete. V dalších částech filmu (tj. soud, univerzita a vězení) už je příběh zajímavější. Divák najednou zjišťuje, že "sovy nejsou tím, čím se zdají být" (abych použil známé rčení z Twin Peaks) a Hana rozhodně dříve nebyla žádnou holubičkou míru.
A proč tedy název Předčítač? Inu, Michael Haně často čte knihy rozličného žánru - od humorných, po antická dramata, či příběhy vysloveně smutné (u nichž se Hanka tak roztomile rozplakala, že jsem měl chuť film dále nesledovat). Je až s podivem, kolik toho dokáží milenci v posteli přečíst...
Kdepak, Předčítač není špatný film, na to má moc dobrého režiséra, scénář a koneckonců i herce, ale něco mu chybí a obzvláště první třetina filmu je docela nudná.
P. S. Momenty, kdy se Kate Winslete pokouší o jakýsi německý přízvuk ve své angličtině jsou učiněným utrpením pro uši.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)