Hus

Tak nějak mě nenapadl lepší nadpis.
Nedávno jsme si připomněli výročí upálení Jana z Husince (1415). Lidé v ČR si povětšinou užili dne volna, prodloužili si "weekend" (mimochodem, co si myslíte o užívání slova víkend? Věřte tomu, že existují lidé, které toto slovo silně irituje) a vůbec si užili sluníčko a pěkného počasí - pokud zrovna nemuseli odklízet následky protivných povodní (či snad záplav? Osobně v tom nemám jasno - narozdíl od českých pojišťoven).
Proč tak dlouhý úvod?
Jen jsem chtěl poukázat na to, že pro většinou Čechů tento den (6. 7.) znamenal jen volno - absolutní ideové vyprázdnění. Je tomu tak dobře?
Samozřejmě ne.
Jenže co s tím?
Naše televizní stanice s takřka železnou pravidelností v těchto dnech obvykle opakují Vávrovy "husitské filmy". Tyto snímky jsou samy o sobě poměrně kontroverzní. Pokud se podíváte na datum jejich vzniku, tak se tomu jistě ani moc divit nebudete. Jedná se o pozoruhodný hybrid, ve kterém se spojují romanticko-nacionalistické představy 19. století, historický základ a několik socialistických myšlenek. Celé toto dílo je výrazně podbarveno pathosem tak silným, až z toho očka někdy bolí.
Jak je asi pozornému čtenáři zřejmé, tak jsem k těmto filmům nikdy nepřilnul (byť jim samozřejmě nemohu upřít jistou dávku kvalit v oblasti choreografie, kamery, apod, Vávra prostě je dobrý režisér, o tom žádná). Smutné mi však přijde to, že právě tyto filmy jsou pro mnoho lidí určující pro jejich postoj k daným historickým událostem. Pranic nepomůže argumentace, že Jirásek - ze kterého Vávrova trilogie vychází - byl spíše než historikem romanopiscem (víte, že byl dokonce nominován na nobelovku za literaturu?) se silně idealizovanou představou o minulosti.
V širokém povědomí české společnosti pak tedy představy o "husitských časech" zůstávají poněkud zidealizovány, byť v dnešní době velmi oblíbený relativizační výklad historie jistě i zde zanechal své stopy.
Co si myslíte vy o relativizaci historie? Je správné pokoušet se na postavách minulosti na "mramorových piedestalech" pokoušet nalézt i jejich slabé stránky (a že je jistě měli, jsme jen lidé...)?
Myslím si, že "husitské časy" by si zasloužili nějaké novější, věrohodněji podané (ale to je těžké, vím) filmové zpracování. Je trochu smutné, když o době, kterou ještě i dnes mnozí Češi považují za "vrchol naší historie" máme filmy staré zhruba 50 let.
Nebo to snad znamená, že dnes to již za "vrchol naší historie" nepovažujeme? Obvykle bývá Hus a jeho učení úzce spojováno právě s husitskými válkami. Je to ovšem správné? Schvaloval by tento středověký kazatel násilné prosazování kališnických pravd a s tím spojené "nabalování" individuálních sobeckých zájmů rozličných lidí, kteří pod záminkou "očisty víry" jen rozšiřují svůj majetek, aby poté udělali několik dalších názorových kotrmelců? Asi ne...
Husovo učení jakožto jeden z vrcholů dějin - možná ano. Husitské války - nevím.
Štěstí, že v historii žádné kdyby neplatí.
Mimochodem, znáte ten stařičký vtip o středověkém palivu na tři?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID