Ikarie XB 1 (1963)

Ikarie XB 1. Do jisté míry ojedinělý film v československé kinematografii. Skutečně, žánr sci-fi nepatří zrovna mezi ty, které by měly v našich podmínkách ustláno na růžích. Pokud však už něco na tomto poli vznikne, tak se obvykle jedná (i když jsou výjimky typu nevkusného filmu Nexus) o věc kvalitní. Krom Ikarie bych mohl jmenovat ještě seriál Návštěvníci, Krakatit, Zemanovy filmy a ....tím je výčet skoro u konce (nechcete-li tam počítat i díla, která ale více než sci-fi jsou jen komediemi ve vědecko-fantastickém prostředí).
Naše československá Ikarie předběhla takové filmy, jako byly např. Vesmírna odyssea od Kubricka, či filmy ze světa StarTrek. To vše přišlo až po Ikarii. Režisér Jindřich Polák (ano, to je ten, co stvořil Nebeské jezdce) si dal na filmu záležet. Trikové efekty jsou vzhledem k době vzniku filmu na vynikající úrovni. Stejnou pochvalu bych mohl rovněž dát i hudbě, za kterou stojí geniální Zdeněk Liška (a věřte, že slovíčkem geniální mnoho nepřeháním).
Film je i dobře herecky obsazen. V rolích kosmonautů tak má divák možnost vidět např. Zdeňka Štěpánka, Radovana Lukavského, Františka Smolíka, či Danu Medřickou.

Důkazem kvalit tohoto filmu je pak bezesporu to, že snímek obdržel v roce 1963 cenu na festivalu v Terstu a promítal se následně i v mnoha jiných státech (a dokonce i ve státech kapitalistických!). Např. v USA ale film doznal jistých úprav, byl zkrácen o posledních 26 minut a vytvořen mu tak byl alternativní konec s příletem pod sochu svobody. Zajímavé, ale dnes již asi prakticky nemožné někde sehnat. Koneckonců i s obstaráním samotného filmu Ikarie XB 1 (klenotu mezi československými snímky) jsem měl velké obtíže, jež mi nakonec rozřešil fascinující server rapidshare, kde je možnost si jej obstarat (což samozřejmě nedělejte, protože se to nemá :-)).
Děj filmu se odehrává v roce 2163, kdy je k souhvězdí Alfy Centaury vyslána loď Ikarie XB 1 se čtyřicetičlenou posádkou, aby tam zjistila případnou existenci života. Film byl inspirován románem polského spisovatele Stanislawa Lema (jehož román Nepřemožitelný ve mně ještě i teď vyvolává silný pocit čtenářské vášně) a nese mnoho znaků jeho tvorby.
Jen tak pro zajímavost, film stál na tehdejší dobu neuvěřitelných 6 000 000 korun. A zkuste hádat, jaký film dal název populárnímu českému časopisu pro fanoušky sci-fi Ikarii?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)