Libor a úředníci

Úředníci jsou také lidé. Mohou mít své chyby, ale co je moc, to je moc. Poslední dobou musím se státními "ouřady" (jak by řekla má babička) jednat poměrně často z jedné nepříjemné přičiny, a tak cítím jakési niterné poslání (ba přímo snad povinnost) vás se svými závěry seznámit.
Nechtěl bych paušalizovat, existují i výjimky, například dnes jsem se setkal s jednou dámou na vzp, která byla celkem milá, spolehlivá a hlavně ochotná řešit mé požadavky. Nicméně již dříve jsem narazil na jakousi intoleranční úřednickou zeď.
Takový úředník na vás primárně pohlíží jakožto na jedince, který jej obtěžuje v jeho Bohem požehnaném zaměstnání. Mezi svými klienty nedělá rozdílů - což mě dokázalo dosti rozpálit. Prostě někdy s vámi jednají trochu jako s hadrem, patrně pod vlivem jejich většinové zkušenosti. Netřeba připomínat, že některé kanceláře jsou poměrně hezky vybavené, takže lidský pocit malosti a nedůležitosti se v nich jen násobí...
Takovéto úředníky nejvíce zaskočíte, když se k nim budete chovat s extrémem, což znamená, že 1) je strašně seřvete (jak učinila slečna I. :-)) a dáte jim najevo, že tím "hadrem" prostě nejste, či 2) se k nim budete chovat až překvapivě mile a na rozloučenou jim popřejete krásný den a poklidnou pracovní službu (jako třeba já, neboť křik nemá moje klidná povaha zrovna zažitý....snad s výjimkou když se hraje fotbal a sudí ošklivě "zařízne" Slavii :-)), což tyto lidi docela rozhodí.
U jedné takové paní jsem v kanceláři objevil i fotku, na které byla ona ještě s nějakým pejskem (asi husky, ale co já vím.....). Hrozně mile se tam usmívala a bylo zřejmé, že v té chvíli asi byla spokojená. Hle, jaký to rozdíl!
Nedělá snad z úředníků ty odporné byrokraty právě to prostředí, sociální role, kterou musí hrát?
Nebo snad při vstupu do zaměstnání skládají nějaké zkoušky z rozličných oborů, jako by mohlo např. být "mračení se 1.", "významný POHLED", "mračení se 2.", či "úvod do ironického smíchu"?
Ale jedna věc mně dnes zvedla docela náladu. V cukrárně v Hořovicích visí na zdi docela roztomilý nápis - "Nejlepší sport je kafe a dort" - Halina Pawlowská.
Co kdyby úředníci více takto sportovali? :-)Mimochodem, znáte ten pražský "běh kancelářských krys"?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)