Španělská village

Obecně užíváme mnoho pozoruhodných slovních spojení, jejichž význam nám ale pak až podezřele často uniká. Určitě již někdo z vás užil otřepaného úsloví "je to pro mě španělská vesnice". Zajímavé. Proč zrovna španělská?
Možná by si někdo mohl myslet, že je to zase nějaká typicky česká jazyková hra, ale v tomto případě tomu tak není. "Španělská vesnice" nám vznikla někdy v polovině 17. století za vlády Karla I. (nebo chcete-li i V.). S datací tedy problém není, ale horší je to s původem tohoto úsloví. Je známo, že v té době ve Španělsku neúměrně vzrostla výroba vlny, jež se následně exportovala. Mnohá pole počala tehdy pustnout, neboť tehdejší páni měnili pole na pastviny pro ovce. Vesnice pak pozvolna mizely. Má tato skutečnost ale co dělat s naším úslovím? Reálněji už se jeví teorie o tom, že "španělská vesnice" vznikla kvůli následkům třicetileté války, kdy mnoho českých vsí bylo doslova "vymazáno z mapy", takže když někdo řekl "česká vesnice", tak si každý představil cosi neznámého, asi i neexistujícího. Z úsloví "česká vesnice" pak udělal "španělskou" asi J. W. Goethe, který Čechy často navštěvoval a zdejší vsi pro něj tedy nebyly nic extra neznámého. Kdežto Španělsko... Tato teorie by mohla vysvětlovat i to, proč se "španělská vesnice" užívá v podstatě jen u nás, kdežto Němci stále remcají cosi o "bömische Dörfer".
Jedno vysvětlení pro "španělskou vesnici" bychom však ještě mohli objevit, a to tezi pramenící z toho, že pro Němce bylo v 17. století takřka vše španělské, směšné, cizí (např. móda). Nezapomínejme, že Karel I. (nebo chcete-li i V.) byl původem Španěl a když do Německých zemí zaváděl - pro něj - přirozené manýry, tak se jistě mohly setkat s jistým nepříjemným přijetím.
Zajímavé, ne? Jedno otřepané úsloví a s kolika událostmi se váže. Ale nebojte, ani cizinci nejsou v zásadě o podobné jazykové skvosty ošizeni. V Rakousku se zase říká malým nepořádným dětem, že mají v pokoji "český dvoreček".
To asi také o něčem vypovídá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)