Výlet na Tetín

Jak jsem slíbil slečně Rejžové :-), tak zde přináším fotku v mém novém cyklistickém dresu. Doufám, že nevyvolá nějaký smích. Skikubíku, je to ten dres, který jsi měl na mysli?
Udělal jsem si totiž kráný výlet na Tetín, kde se v dávných dobách (snad již v první polovině desátého století) nacházelo slovanské hradiště, na kterém byla pravděpodobně zavražděna Ludmila (pozdějí svatá) pravděpodobně na příkaz Drahomíry (nesvaté). Křesťanské legendy nám nabízejí celkem jednoduchý motiv, ale jak to tak bývá, příčiny budou asi o něco prozaičtější...moc, politika... Dnes však na místě hradiště mnoho nenaleznete, jen tu a tam část zdiva, výhled odtamtud je však dechberoucí, viz foto dole.
Cestou jsme minuli i Karlštejn, hrad, jehož podoba je nezaměnitelné (poděkujme za to úžasnému 19. století). Jeden hodný pán nás pustil na svoji zahradu, takže mohl vzniknout tento pěkný snímek.
No není ten Libor šikula, co?
Na závěr si dovolím ještě snímek hrobky rodiny Doubků u Litně (jejíž někteří členové patřili do řádu rytířského). V útrobách je pohřbena i známá pěvkyně Jarmila Novotná, která roku 1931 pojala za manžela pana Jiřího Doubka.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

CID