Člověk by si měl dávat dobrý pozor na to, co čte

Člověk by si měl dávat dobrý pozor na to, co čte.
Člověk by si měl dávat dobrý pozor na to, co čte.
Člověk by si měl dávat dobrý pozor na to, co čte.
Ne, ještě nejsem senilní a ani není závada na vašem monitoru (či na čem se vám tento text zobrazuje). Jen jsem si řekl, že třikráte vyřčená pravda by mohla mít sílu takřka magickou (viz staré pohádky a magičnost čísel 3 a 7).
Ono je totiž fakt dobré vybírat si ke čtení jen to "nezávadné". Šikovný manipulátor vám ve svém článku podstrčí někdy docela prostoduché lži zabalené v pěkném celofánovém papíru s kytičkami. Jenže jak na to..., ouvej, to je problém. Už několikrát předtím jsem zde kritizoval předimenzovanost médií (první na ráně je vždy internet, co?) jakožto komunikačních prostředků sloužících člověku, ale také - a na to by se nemělo zapomínat - i PRO člověka.
Jde o to ale pro jakého.
Konkrétních případů je celkem dost. Zavítám raději ale stejně do vod, ve kterých mé nohy stojí pevně zhruba jako opánky Krista na Genesaretském jezeře (bylo to ono, že?), a to k fotbalu. Nešetrných zákroků je v naší lize dostatek. Patřičný orgán fotbalového svazu se rozhodl řešit tyto neblahé poklesky přísnými tresty (např. 8 zápasů stop). Jenže rozdíl je v přístupu k zákrokům, jež se udály a média je patřičně "rozmázla" a těm, které se odehrály tak nějak v tichosti. Noviny (a nejenom ony) totiž spustí svoji mediální hysterii a vesele si pranýřují. Odpovědný orgán potom dle takto vyvolané atmosféry rozhoduje.
Že je to špatně? Jistě.
Proto bychom si měli dávat pozor na to, co čteme, abychom tuto šílenost ještě více nepřiživovali. Já osobně asi s deníkem Sport skoncuji nadobro. Tím zase nechci říci, že lidé jsou nemyslící stvoření bez možnosti udělat si vlastní názor. Ale... Ono nechat se oblbnout je někdy docela jednoduché (a už vůbec u toho nezáleží zase až tak moc na tom jak k sobě přiřazujete obdelníčků v iq testech).
A jen tak mimochodem..., když jsme u té selekce a digestovaného čtení. Něco podobného by se hodilo i na blogy. Mrkněte se proto třeba ve volné chvilce (když se šéf v práci nedívá) sem. Bratrstvo kočičí pracky (ach...to mládí strávané na Foglarovkách se musí někde podepsat) se bude snažit udělat pořádek ve velkém bordelu s názvem blogy. Ne, nebojte se, nefandím tu žádné "karma police" (koncert Radiohead se kvapem blíží!). Ona na lidech je koneckonců nejvíce úžasná asi tak jinakost a rozdílnost.
Když už jsme u toho digestovaného čtení. Nemohu si nevzpomenout knihu od V. Párala "Země žen". Kdo z vás ji nečetl (a že vás jistě bude), tak to zkuste napravit. Určitě se vám to hodí (hlavně pro pány). I když už se spisovatelský talent páně Párala za ta léta jaksi rozpustil jako pára nad hrncem, tak mu popřejme vše nejlepší. On měl totiž chlapík nedávno narozeniny.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)