Na Bělehrad!!! Ale nejdříve do krypty...

Včera jsem se vypravil do matičky Prahy s poměrně jasným úmyslem - shlédnout klání Evropské ligy ve fotbalu mezi Slavií Praha a Červenou hvězdou Bělehrad a slovy českého mýtického hrdiny - pana Josefa Švejka - si zakřičet, "Na Bělehrád!!!".
Poměrně nejasně a de facto i celkem náhodně mi do toho vstoupila nečekaná (ale o to příjemnější) kulturní vložka v podobě prohlídky kostela Sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Ano, jedná se o TEN slavný kostel, v jehož útrobách zemřelo celkem sedm československých parašutistů.

Kniha potřísněná krví. Tady přímou tečou dějiny.
Místo je to tedy významné a musím připustit, že i po těch letech je ze zdí dole cítit silná atmosféra. Dnes je tam přítomna skromná výstava s cca půlhodinovým snímkem popisujícím události okolo skupiny Anthropid, vraždy zastupujícího říšského protektora, apod. Vstupné činí 60 kč, ale pro držitele karet ISIC a ITIC jen polovinu.

Bezesporu zajímavé místo, které mohu doporučit k výletu.
Návštěva fotbalového utkání také však nebyla k zahození, zápas zastihl Slavii ve výborné formě a Srby porazila 3:0. Přišlo mi zprvu poněkud podivné, proč sektor hostů není zcela obsazen, ale po chvíli jsem se doslechl o jejich "kulturním" řádění v centru města. Skutečně "hezky" prezentují svůj klub a vlast.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)