Pay it forward (2000)

Film Pay it forward (česky Pošli to dál) není buhvíjakým nadčasovým dílem s přesahujícím významem. Přesto se mi film - i přes jeho zjevné nedostatky - líbil.
Zápletka je celkem jednoduchá. Mladý studentík (Osment) Trevor žije jen se svoji matkou (Helen Hunt), neboť jeho otec (Jon Bon Jovi) je nenapravitelný alkoholik, který k tomuto nešvaru svádí i matku. Když Trevor v rámci předmětu občanské výchovy od učitele (Kevin Spacey) s podivně znetvořenou tváří dostane za úkol vymyslet jak by se měl zlepšit svět vrhne se na tento problém s plnou silou a zápalem. Vždyť je to prosté, stačí jen když každý člověk pomůže třem lidem a ti potom stejnému počtu jedinců (viz obrázek).
Ano, děj je zajímavý a bezesporu je jedním z hlavních deviz tohoto filmu. Horší už je to s celkovým vyzněním, které v režii Mimi Leder (např. Peacemaker) nabývá tu většího, tu menšího kýče. Vrcholem je pak závěrečná scéna, která mi jinak docela dobrý dojem ze snímku trochu pošramotila.
Objevuje se zde také poměrně dost známých hereckých tváří (krom těch již výše zmiňovaných byl přidal i Jamese Caviazela), což ne vždy zrovna pomáhá. Kupříkladu mi nějak nešla dohromady představa Helen Hunt jakožto alkoholičky...., ale musím uznat, že třeba takový H. J. Osment se svého partu zhostil výborně.
Samotná idea "pay it forward" není vynálezem tohoto snímku. Kdybychom šli po kořenech, tak bychom se prokopali až k B. Franklinovi, či ke spisovateli sci-fi, Franku Herbertovi a jeho knize "Mezi planetami".
Nechcete zkusit pomoci třem lidem?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)