Slavní Liborové

Člověk by měl být hrdý na své jméno. Koneckonců je to jedna z mála věcí jež vám zůstanou, když vás o vše ostatní okradou (chmurné vyhlídky, což?).
Asi nejslavnějším nositelem mého jména byl papež Liberius, který působil ve 4. století našeho letopočtu. Do dějin se nezapsal žádnými velkými heroickými činy, naopak, stal se dokonce prvním papežem, který nebyl po své smrti kanonizován. Jakožto rodilý Říman - hle! - je úzce spjat s dnešním kostelem Santa Maria Maggiore, neboť jej - respektive ten kostel, který tam stával dříve - nechal vystavět podle toho, že na onom místě 5. srpna sněžilo. Zajímavé.
Ovšem zde výčet slavných nekončí.
Povinnost velí zmínit ještě Liberia - preatoriánského prefekta, který žil v dnešní Itálii v 6. století. Jeho život asi nebyl zprvu nic moc, neboť sám - jakožto děcko - zažil posledního římského císaře - Romula Augusta a s ním spojený i definitivní pád římské říše, nicméně Liberius (celým jménem Petrus Marcellinus Felix Liberius) si později pěkně "rozjel" svoji kariéru, stal se například prefektem Egypta a na sklonku svého života - jakožto zhruba osmdesátiletý kmet - ještě velel vojenským jednotkám pochodujících do Hispánie, kde propukly nepokoje.
Pokud byste chtěli navštívit místo smrti tohoto Liberia, tak byste si museli udělat výlet do dnešními Rimini (dřívější Ariminium), což by jistě nebylo jen tak od věci, neboť město Rimini se nachází poblíže Jaderského moře.
Je přece tak krásné vědět, kolik lidí již před vámi nosilo stejné (dobře, tak SKORO stejné) jméno.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)