Výletování po Sázavě

Možná jste si zvědavě říkali kam že to ten nebohý Libor zmizel. Kampak zavítaly jeho kroky?
Inu. Sázava.
Pokochejme se proto některými fotkami se stručnými komentáři.
Toto je známý Sázavský klášter. Středisko slovanské vzdělanosti v časech dávno minulých. Dnes tam jsou poutavé prohlídky trvající cca 50 minut. Zakladatelem byl kníže Oldřich a poustevník Prokop (později svatý), i když s tím jeho poustevnictvím to zase asi tak horké nebude. Měl syna (který vedl klášter po něm) a vlastnil i četné pozemky...
V Sázavském klášteře se nachází pravý poklad. Malba Panny Marie ve stavu ...ehm...jiném :-). Takových obrazů je po celé Evropě jen osm. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá. Inkvizici se podobné praktiky zcela jistě nelíbily.
Nedílnou součástí krajiny Sázavska je i hrad Český Šternberk. Jeden z nejstarších hradů u nás je dnes v soukromém vlastnictví (pana Šternberka, jak jinak) a má se čile k světu. Půvabná je například knihovna hradu, kde jsou svazky z 18. století a pod nimi i knihy staré sotva deset let :-).
Ve městě Sázava se nachází skutečný klenot nad klenoty. Restaurace U Libora. :-) Mimochodem tu mají skvělé tankové pivo chlazené tak na cca 8 stupňů. Mňamka!
Hrad Pirkštejn je dnes bohužel jen stínem své dávné minulosti. Narodil se zde Hynek Ptáček z Pirkštejna, který se proslavil jakožto přemožitel Jana Roháče z Dubé po zhruba 4 měsíčním obléhání jeho hrádečku Sion (kde měl pan Roháč maximálně 100 bojovníků). Nevěřte však Vávrovým filmům (a ještě méně té hrůze od režiséra Borského) . Roháč z Dubé byl Hynkův blízký příbuzný, takže s bitvou asi moc nespěchal :-).
Kaňkou na současném stavu hradu je bezesporu to, že v jeho těsné blízkosti bydlí velmi nepříjemný postarší pán, který jaksi nestrpí turisty, kteří obdivují krásy hradu. Pán si čile okolíkoval místo, které mu náleží a kde parkuje svoje naleštěné autíčko. Běda tomu, kdo by mu na pozemek vstoupil!
Z prastarého města Kouřim, kterému se v 10. století mohla rovnat jen Praha, dnes již takřka nic nezbylo. Po zničení Čechy (Kouřim totiž patřila kmeni Zličanů) se zde usídlila přemyslovská větev Děpoltů, kterou následně ve století 13. poplenil Přemysl Otakar I. Město se znovu dočkalo slávy až za Václava I. a poměrně úspěšně bohatlo až....do povstání v roce 1547...., ale to by byl dlouhý příběh. Dnes má Kouřim asi 1800 obyvatel.
Navzdory ne zrovna příjemné současnosti se můžete v Kouřimi oddávat krásné minulosti. Důkazem toho budiž tento chrám Sv. Štěpána...
Nebo skanzen lidové architektury, o jehož fotku vás ale ochudím :-).
Ale neochudím vás o tuto pozoruhodnou fotku. Ne, neděste se, to není duch. Jen se mi ve skle kostela Sv. Štěpána odrazila tvář na mém triku. Zkuste uhádnout kdo to je! :-)
A nechme promluvit i krásu paní přírody. Tento západ slunce v mlžném oparu právě končícího deště jsem zachytil kousek od vsi Dolní Kruty. Víte jak vznikl tento název? Prý kvůli mnohému kroucení se cesty.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)