Watership down (Daleká cesta za domovem) 1978

Watership down - slavná dobrodružná kniha Richarda Adamse se v roce 1978 dočkala svého filmového zpracování. Příběh pojednává o skupině králíků, kteří - před blížící se katastrofou - utíkají pryč najít si nový domov.
Zápletka je poměrně zajímavá a mnohdy - ačkoli by to neznalý divák soudě dle prvních obrázků asi nečekal - i docela ponurá. Některé scény doslova vyvolávají bídné pocity malých králíčků ztracených ve velikém světě plném odpudivých stvoření (pes, kočka, liška, atd.). Pochopitelně, film je vhodný pro děti, ale tu a tam zde jsou záběry ze kterých by si lidský potěr mohl odnést nejednu nepříjemnou vzpomínku (nicméně v kontextu současné animovaných filmů pro děti to není zase nic tak nemístného). Slabinou filmu je pak to, že se snaží převyprávět patrně velmi komplikovaný a spletitý děj knihy do podoby cca 100 minut, takže divák se brzy trochu ztrátí ve velkém počtu postav. Navíc se ve filmu objevují i termíny z "králičího jazyka", kterými malí hopsalové obdarovávají jiná zvířátka, jež pochopitelně nejsou vysvětleny a člověk si je musí až zpětně domýšlet.
Naopak velkým plusem je krásná animace a také hudba, kterou nazpíval A. Garfunkel. Skladba se jmenuje "Bright Eyes", asi ji budete znát.
Podívejte se na zhruba desetiminutovou ukázku ze začátku filmu, kde jse nastíněno náboženství králíků (ano, není to Tolkienům Silmarillion, ale i tak je to hezky propracované).
A propos, na youtube.com je ten film celý, byť rozdělen do deseti částí...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Meoskop

Virtuální pomníky

Hádej, kdo je vrah (2022)